Високата инфлация у нас блокира износа на плодове и зеленчуци

Поскъпването в консервната промишленост е в размер на 40%

24.04.2023 | 14:51 Редактор: Петя Кръстева
Високата инфлация у нас блокира износа на плодове и зеленчуци

Износът ни е изключително затруднен, защото инфлацията в Америка и Европа е доста по-малка, отколкото тази в България. Много наши американски контрагенти се отказаха да купуват българска стока заради високата инфлация. В консервната промишленост у нас тя е около 40% през последната една година и половина, докато в останалите страни тя е не повече от 10-15%. Тотално изгубихме едни от най-важните наши клиенти в Китай и Япония, където инфлацията също е много по-ниска, каза инж. Стойко Кировски от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Според него предизвикателствата в хранително-вкусовата промишленост в България са свързани със съществуването на "монополисти". На входа на консервните предприятия един от основните продукти, които се използват, са стъклените буркани. Цената им се увеличи с повече от 100% в последната една година.

"Ние не можем да седнем да преговаряме директно с производителите на стъклени буркани, защото те са почти монополисти. Те казват -  от утре цената е тази, ние не можем да я променяме. По същия начин са цените на енергийните източници, там цената е твърда и също нямаме право да я договаряме”, посочи събеседникът.

Инж. Кировски отличи и друг проблем - трудно се намира и работна ръка. Според него изискванията на работниците стават все по-големи  и в рамките на година и половина сме повишили заплатите с 50%.

Той разказа, че около 74% от обработваемите площи в България са заети с производство на зърно, а субсидирането на производителите на зърно и на производителите на зеленчуци става на един и същи принцип.

"Това изключително много ощетява производителите на плодове и зеленчуци и поради тази причина с всяка изминала година площите, които те засяват, стават все по-малко”, изтъкна събеседникът на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се направи рязко разграничаване в субсидирането на плодове и зеленчуци от производителите на останалите култури, най-вече зърно. Производството на зърно става изключително механизирано. Това е продукт, който се изнася навън,  в него не се влага принадена стойност, а самата държава няма много полза от това, защото влизат много малко данъци", обясни инж. Кировски.

Снимка: Pixabay