Производители на олио алармират: Цените ще скочат, забраната за внос застрашава бизнеса

Министър Гечев призова за разумна политика и обеща дългосрочен механизъм

23.04.2023 | 13:48 Редактор: Вяра Димова

Производители на олио в страната твърдят, че забраната за внос от Украйна застрашава бизнеса им. Те очакват увеличение в цените за крайния потребител, поради по-скъпия български слънчоглед. Министърът на земеделието Явор Гечев призова за по-разумна цялостна политика на Европейския Съюз, която да регулира аномалиите на пазара.

Производителите на олио имат нужда от внос, за да работят фабриките им на пълен капацитет. Илиян Габровски твърди, че бизнесът му ще бъде засегнат от забраната.

"От 3-4 години съм намалил доста производството, защото има големи аномалии в цените на суровините и на слънчогледите. Производители ще бъдат застрашени, защото ще трябва да плащат по-висока цена", каза Габровски.

Илиян очаква увеличение в цените за крайния потребител, поради по-скъпия български слънчоглед и смята, че правилния ход на държавата е да увеличи субсидирането на производителите, подобно на други европейски държави.

"Увеличение на олиото и на суровината ще има. Тук трябва да се намеси държавата - или да субсидира производителите и преработвателите, или да субсидира социално слабите хора", смята Габровски.

Според Илия Проданов, председател на националната асоциация на зърнопроизводителите, забраната е наложителна, защото част от украинската продукция не отговаря на европейските изисквания. По думите му складовете в страната са все още пълни.

"След два месеца ние влизаме в жътва. Предвид потенциала ни за преработка и износ, който имаме, всеки ден забавяне е фатален", категоричен е Проданов.

Министърът на земеделието Явор Гечев увери, че крайният потребител няма да усети промяна в цената на засегнатите от забраната продукти.

"За да поскъпне един продукт трябва първо световният пазар да поскъпне, трябва да има дефицит на продукция. Ние имаме повече продукция отколкото могат да преработят преработвателите", заяви министър Гечев.

През следващата седмица той ще участва в срещи на европейско ниво, където ще се реши дали ще бъде наложена обща забрана за внос на зърнени култури и някои храни.

"Предложили сме сухото мляко, меда, който е съществен проблем, още 2-3 продукта, в които България намира аномалии, най-вече сухото мляко и млечният концентрат, да влязат във втория пакет, който е обследване на продукти", обясни още министърът.

Забраната за внос от Украйна влиза в сила от утре. А министърът обеща, че ще се търси дългосрочен механизъм, чрез който ефективно да бъдат решавани подобни проблеми.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Потребител
преди 1 година
Потребителите алармиран, че няма да го купуваме. Сигнализирай за неуместен коментар