България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зърнопроизводителите: Толерантни сме към Украйна, но понесохме по-големи щети от тях

Костадин Костадинов: Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро

30.03.2023 | 07:50 Редактор: Михаела Димитрова

Зърнопроизводителите обявиха ефективни тридневни стачни действия. Причината е нерегламентираният внос на украинско зърно. 

"Проблемът може да се реши с нашето искане, а то е основно да не се удължава регламент 2022/870 на ЕС в съвета. Касае вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. Толерантни сме към Украйна, но понесохме по-големи щети от тях", каза председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в "България сутрин".  

"Имаше един регламент за коридорите, тези стоки трябваше да стигнат до страни в Африка, не трябва да спират в другите държави. България се оказа в края на коридора, половината украински слънчоглед е влязъл в страната. Същевременно нашата продукция стои по складовете, не е реализирана, идва нова кампания, нова жътва, няма къде да сложим новата стока, а трябват нови средства" обясни още Костадинов.

Попитан какво очаква да чуе днес от президента Румен Радев, председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите обясни, че се очаква решение на проблема.

"Действаме заедно с колегите от Румъния, Полша, Унгария, Чехия. Станаха шест страни, които са против този регламент и си имат причините за това. Надявам се това да се случи, защото Европа вижда, че има проблем. Преди седмици беше отворен кризисният резерв, касаеше три страни, но сега по слухове чуваме, че страните са станали шест", допълни Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което отпуска Европа като средства, е смешно на фона на загубеното. "Загубите за България само за миналата година са около 800 милиона евро, а те отпускат 16 млн. евро, което е смях", подчерта гостът.

"Пазарите на България бяха с фирми, търгуващи по цял свят, но заради натиска в момента на черноморския пазар компаниите отказаха да застраховат кораби. Това допълнително натоварва нещата, надявам се да се нормализират, това зърно да отива по предназначението си, защото останало тук, то натоварва земеделските производители и ги унищожава", настоя Костадинов.

"Европа ни смята за втора класа, страдат тези от източната част на страната. Държавата помага реално от септември, те подчертаха въпроса първи в ЕС, тогава не откликна никой. Дойдоха Полша, Румъния, проблемът нарасна", уточни още той.

По думите на Костадинов блокадата ще бъде вдигната на 1 април, но на 7 април ще има протест на земеделци от Румъния, който ще бъде подкрепен от български производители. 

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ммм, да
преди 1 година
Зърнените сделка се оказа лъжа и вместо при бедните страни, зърното заля европейските пазари. Сигнализирай за неуместен коментар