МС реши: Спираме вноса на украински храни до 30 юни

Решението важи за зърно, мляко, месни продукти

19.04.2023 | 13:49 Редактор: Елеонора Танева

България спира вноса на зърно и земеделски украински храни от 24 април до 30 юни. Това реши на заседанието си служебното правителство. Забраната важи освен за зърно, също за мляко и месни продукти.

Един от мотивите е, че имаме продукция за няколко милиарда лева, която няма да бъде реализирана, заяви министърът на земеделието Явор Гечев.

Със спирането на вноса ще се даде необходимото време за земеделските производители да освободят място за новата си реколта.

Няма да се нарушава обаче транзитният коридор от Украйна за трети страни. Затова няма да има основания ЕК да налага санкции на страната ни заради забраната за внос.

"Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността. Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и ще преосмисли позицията си", подчерта служебният премиер Гълъб Донев.

Страната ни става четвъртата, която налага такава забрана след Полша, Унгария и Словакия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)