Донев: Ще приемем решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна

"Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите членки, каза служебният премиер

19.04.2023 | 10:46 Редактор: Елеонора Танева

Министерският съвет ще обсъди и приеме решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна. Това каза премиерът Гълъб Донев в началото на правителственото заседание. Изключение ще има за стоки, които преминават транзитно през територията на България и имат за крайна дестинация други държави.

"Основната причина е, че през последната година противно на замисъла за така наречените "коридори на солидарността", значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес", заяви служебният премиер.

Той допълни, че властите са принудени да приемат тази национална мярка, "тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността".

"Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и ще преосмисли позицията си. Нека не забравяме, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв тип загуба. България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза", заяви още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)