Първият социалистически мол в България: ЦУМ в София на 70 години

Емблема на изобилието по време на социализма, място за срещи на младите софиянци

17.04.2023 | 14:00 Редактор: Юлиан Христов

Централният универсален магазин - ЦУМ, дълго време той е най-големият търговски център на Балканския полуостров. А вече е натрупал достолепните близо 70 години живот. Открит е през април 1957 година и в него са монтирани първите ескалатори в страната.

Емблема на изобилието по време на социализма, място за срещи на младите софиянци. Първият социалистически мол, построен по съветски образец, сега е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване.

Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго". Тогава Централният универсален магазин е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София. 

Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. На втория етаж са били дамските стоки, а на третото ниво – мъжките. На последния етаж са се продавали китари. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Дофин".

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Снайпер
преди 1 година
Не бе, човек! Хората ти казват за Рено Дофин при откриването. Но, за Москвича си прав! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Какво
преди 1 година
На витрината откъм президенството в началото на 60-те имаше лизложен москвич 407 на въртяща се витрина. Имаше мотори ЯВА ИЖ-е и Балкан. За рено не се сещам. Сигурно е било по късно изложено. Сигнализирай за неуместен коментар