"Франс прес": Политическа безизходица в България, липсват перспективи за кабинет

Страната е дълбоко разделена заради руската инвазия в Украйна, пише агенцията

12.04.2023 | 19:42 Редактор: Вяра Димова

ГЕРБ получи лека преднина, докато страната остава политически разделена в рамките на пет избора в рамките на две години, пише агенция "Франс прес".

Резултатите от вота в неделя означават, че политическата безизходица вероятно ще продължи в държавата членка на ЕС, която е дълбоко разделена заради руската инвазия в Украйна.

Според Централната избирателна комисия при преброени почти всички гласове консервативната ГЕРБ събира около 26,5% от гласовете, изпреварвайки с малко 24,9% реформаторската либерална коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

Проруските ултранационалисти от "Възраждане" се класираха на трето място с 14,3%, което е повече от около 10%, получени на последния вот през октомври.

Три други партии също преминаха прага от 4,0 процента, за да влязат в 240-местния законодателен орган.

Анализаторите оценяват, че шансовете на консервативната ГЕРБ да намери партньори, които да управляват балканската държава в коалиция, са малки.

Класиралата се на второ място "Продължаваме промяната - Демократична България", водена от завършилия в Харвард предприемач Кирил Петков, обвини дългогодишния лидер на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в корупция.

През 2020 г. България беше разтърсена от масови антикорупционни протести, които доведоха до края на десетилетието на Борисов на власт и поставиха началото на спиралата на изборите.

Липсата на перспективи за кабинет ще означава по-нататъшно управление от временни кабинети, назначени от проруския президент Румен Радев, който категорично се противопоставя на изпращането на оръжия и боеприпаси на Украйна, се казва още в материала, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)