Медицински хеликоптери идват, но нямаме нито една сертифицирана площадка

За да е ефективна спешната медицинска помощ по въздух, е нужно да имаме поне 10 летателни машини

31.03.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Разполагането на базите и площадките за хеликоптерите, които са част от специализираната система за спешна медицинска помощ по въздух - HEMS, зависи от много сериозен анализ, категорични са експертите. 

Отправна точка са големият травматизъм, пътнотранспортните инциденти и донорските ситуации. Системата ще започне да работи от лятото с доставката на първите хеликоптери, но все още няма законова рамка и подготвени медицински екипи.

До началото на летния сезон ще има два хеликоптера, които да изпълняват спешна медицинска помощ по въздух, като машините ще се базират на летищата "Враждебна" в София и "Долна Митрополия" край Плевен.

"Но трябва да е ясно - хеликоптерите не решават нищо сами по себе си. Те са най-лесната част. Ние трябва да имаме летателен апарат, подготвен да излети във всеки момент. Трябва да имаме инженерно технически състав, подготвен медицински състав", заяви президентът Румен Радев.

Целта на държавата е да бъдат окончателно придобити всички 6 машини, които трябва да работят в специализираната система за спешна медицинска помощ по въздух HEMS. За да е ефективна тя обаче, са необходими поне 10 машини, тъй като има задължителното сервизиране и тогава поне два хеликоптера не могат да се използват.

"Дали нови машини или не, това ще преценят експертите. Според мен са необходими заместващи машини, и то не една. Дали ще са 6 базите - ние преди 10 години разчертахме да има седем", заяви началникът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Лозенец" доц. д-р Олег Чолаков. 

Все още нито една площадка за кацане, изградена в близост до лечебни заведения, не е официално лицензирана. Необходимо е изготвянето на цялостен законов регламент. Трябва да имаме оперативен координационен център. 

"В България няма нито една хеликоптерна  площадка със сертификат, това е сложен процес. В България няма регламент, който да каже дали е задължителено или не, но по другите държави е задължителен", коментира доц. д-р Олег Чолаков.

В планинската спасителна служба разполагат с 24 медици, специалисти в планинска медицина, като част от тях вече са се записали за обучение, за да станат част от ХЕМС.

"Тук лекарите планински спасители могат да бъдат много полезни. На първо четене имаме поне 6 такива, които са реаниматори и са с високо ниво на готовност", категоричен е планинският спасител Емил Нешев.

В световен мащаб по-голямата част от фирмите, изпълняващи HEMS, са частни дружества, като част от финансирането е държавно. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.