Радев: Хеликоптерите не решават нищо, тепърва ще готвим летателен състав

Трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм, заяви президентът

31.03.2023 | 10:47 Редактор: Тодор Петров
Радев: Хеликоптерите не решават нищо, тепърва ще готвим летателен състав

България се развива все по-силно като туристическа дестинация в зимния туризъм. Нашите планини са прекрасни, те са източник на здраве, те са средство за психическо разтоварване, но те са и все по-голям дял от нашия туризъм и икономика. Трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм.

Това заяви президентът Румен Радев на откриването на "Академия по планинска медицина" в Университетската болница "Лозенец".

"Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за пълноценното реализиране в България на Системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Разгръщането на тази система у нас ще допринесе съществено за снижаването на смъртността в България, а всеки спасен човешки живот е ценен", подчерта държавният глава.

"България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и изобщо в зимния туризъм ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората. Ние като държавата трябва да осигурим възможно най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм и зимен спорт. Трябва цялостна сложна система, за да се гарантира това. Нашата планинска спасителна служба БЧК са развили прекрасна система. Нашите спасители са известни не само в България, но и навън със своя професионализъм", каза още президентът.

Президентът отбеляза, че при отварянето на ПВУ в самото начало не е присъствало най-важното, а именно HEMS. Радев напомни, че през месец май 2021 г. служебното правителство е разработил проекта, в последствие е бил приет от ЕК, а сега активно се работи по неговото реализиране в България.

"Хеликоптерите не решават нищо сами по себе си, защото много хора си мислят, че идват хеликоптерите и имаме HEMS. Хеликоптерите са най-лесната част, защото тук се касае за една изключително сложна система от много подсистеми и компоненти. На първо освен хеликоптерите трябва да имаме подготвен летателен състав. Тепърва ние започваме да готвим летателен състав, а подготовката отнема години", подчерта Радев.

По отношение на планинското спасяване, президентът посочи, че два хеликоптера ще бъдат оборудвани с лебедки и те ще бъдат разположени до планинските ни курорти.

Румен Радев отбеляза усилията на настоящия екип на Министерството на здравеопазването за финализиране на процедурата за доставка на шест хеликоптера, като първият от тях ще бъде в България през декември т.г.  Преди това страната ни очаква да получи на лизинг две летателни машини за медицинска помощ, които ще бъдат разположени и поддържани в София и Долна Митрополия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR