България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Три екипажа готови да се обучават за медицинския хеликоптер, наемаме го за година

Георги Гвоздейков и Васил Вълков посочиха, че лицензът на пилотите ще отнеме 2 седмици

19.01.2023 | 09:36 Редактор: Петя Кръстева

Белгийска и словашка компания се надпреварват за доставката на първия медицински хеликоптер, който ще вземем под наем за обучение на медицинските екипи.

Процедурата по подаване на оферти за обществената поръчка приключи на 16 януари. Има две подадени оферти - една от словашка и една от белгийска компания. Назначена е комисия, която да извърши оценка на документите, техническата спецификация и ценовите предложения. Критерият за избор е най-ниската цена. Няма как да бъде издаден лиценз за извършване на спасителна дейност, ако преди това нямаме собствен хеликоптер или такъв под наем. Това заяви изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървисиз" Георги Гвоздейков пред "България сутрин".

По думите на директора на "Летателна експлоатация" Васил Вълков е предвидено да бъдат обучени три екипажа.

"Разработваме необходимата документация за издаване на свидетелство за авиационен оператор за търговски въздушен транспорт. Почти 90% от документацията е подготвена, но тъй като процедурата по наем на хеликоптера не е завършена, не сме наясно  какъв ще бъде неговият тип", поясни той. 

Гостът отбеляза още, че хеликоптерът ще бъде използван за създаване на основни бази и летателни площадки, а също и за медицински цели.

"Имаме три пълни екипажа, които са напълно подготвени. Летателният екип се състои минимум от командир и техническо лице. В началото ще започне с двама пилоти", категоричен бе Вълков. 

Гвоздейков подчерта, че хеликоптерът е с договор за наем от 1 година, но има опция за удължаването му с още една. 

"Самата процедура предполага, че разходът за две години с обученията на екипажите и наема ще бъде 1,7 млн. евро. След като бъде въведен в експлоатация, можем да кандидатстваме за съответния лиценз и да го използваме за медицински цели", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вълков обобщи, че обучението на екипите няма да отнеме дълго време, тъй като всички пилоти вече са с валидни лицензи, вероятно ще се наложи да придобият допълнителен лиценз в рамките на 2-3 седмици за определения тип самолет.

Гледайте целия разговор във видеото.