Гешев: Има празноти в законодателството относно престъпленията от омраза

Израел ни благодари за отменянето на "Луковмарш"

29.03.2023 | 10:28 Редактор: Петя Кръстева
Гешев: Има празноти в законодателството относно престъпленията от омраза

Благодарност за водещата роля на българската прокуратура за недопускане провеждането на т.нар. "Луковмарш" в София получи при посещение в Министерството на външните работи на Израел главният прокурор Иван Гешев. В делегацията участват завеждащият отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов и заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

В рамките на срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред демократичния свят във връзка със зачестилите прояви на език на омразата. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев обърна внимание, че на национално ниво все още съществуват празноти в българското законодателство, които следват да прецизират белезите на престъпленията от омраза, както и липсата на ефикасни методи за докладване на проявите на антисемитизъм в социалните медии и интернет пространството като цяло. 

Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър подчерта, че еврейската общност в света е обезпокоена от повишения интензитет на антисемитизъм в част от европейските страни и особено на новите му форми, произтичащи от напредъка на технологиите и дигитализирането на обществения живот. Гешев беше категоричен, че са необходими общи усилия на демократичната общност за противодействие на заплахите от кибертероризъм. Българската делегация запозна израелските дипломати с инициативата на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България за изграждане в центъра на София на паметник в памет на българските юристи, помогнали за спасяването на българските евреи от Холокоста.

В рамките на работното посещение в Израел, водената от Иван Гешев делегация проведе среща с Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, и представители на юридическата общност. Обсъдени бяха юридическите аспекти по отношение на третирането на престъпленията от омраза и възможностите за сътрудничество между българската прокуратурата и израелския неправителствен сектор в противодействието на проявите на антисемитизъм и език на омразата, което би допринесло за утвърждаването на България като пример за страна член на Европейския съюз, която успешно е ограничила проявите на антидемократични идеологии. Това ще е ясен знак и за традиционно добрите отношения между България и Израел.

Българската делегация проведе среща и с представители на българската общност в Израел и посети клиниката, в която практикува проф. Йосеф Алкалай, дългогодишен президент на Световното дружество по дерматология, чийто родители са родени в България, а самият той получи българско гражданство през 2011 г.

Българската делегация посети и кибуц, разположен на границата между Израел и Ивицата Газа, основан от български евреи през 1943 г. Местните жители споделиха, че въпреки трудностите и рисковете, живеят щастливо. Иван Гешев, Цветомир Йосифов и Ясен Тодоров бяха запознати с прилаганата от израелска страна система по охрана на границата, а по-късно поставиха и керамични плочки върху стена, изградена от местен жител като символ на надеждата за по-добро бъдеще, въпреки предизвикателствата и трудностите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

1
0 rate up comment rate down comment 0
Сериозно?
преди 2 месеца
Наистина ли в България и ЕС няма антидемократични идеологии и антисемитизъм? Струва ми се, че същите тези идеологии се определят като демократични или не в зависимост от това кой е жертвата и кой ги разпространява, а не според самата идеология. Сигнализирай за неуместен коментар