Уникален амулет, открит в крепостта Балъкдере, пренаписва историята на България?

Върху малката пластина са изписани 13 реда с канонично значение

27.03.2023 | 14:03 Редактор: Елеонора Танева

Оловен амулет с кирилски надпис е открит при проучванията на крепостта Балъкдере край ивайловградското село Хухла. Буквите били изписани на прегъната пластина, а текстът е каноничен, показват изследванията.

Откритието е сред най-значимите и дори може да промени историята, смятат археолози.

Прегънатата ловна пластина е открита на финала на разкопките край крепостта Балъкдере през октомври миналата година. Текстът върху нея е бил невидим за археолога Ивайло Кънев, забелязва го фотограф при документиране на паметника. Няколко месеца са необходими, за да стане ясно какво представлява амулетът.

"Резултатите са феноменални, много сме щастливи, защото имаме един паметник, който малко пренаписва историята на България, в началото на Х век", заяви археологът Ивайло Кънев.

В този период българите мечтаят за Константинопол, а в учебниците по история цар Симеон е представян като емоционален владетел. Оловният амулет с дълъг кирилски текст показва, че на крепостта Балъкдере, само на 30 км от Одрин, е имало поставен български гарнизон.

"Тези разкопки показват, че нещата не стават толкова емоционално. Напротив, тук виждаме една много сериозна държавна стратегия. Той поставя гарнизон на това ключово място. На входа и изхода на река Арда, входа и изхода към Тракия, един от подходите на Одрин и този български гарнизон контролира, разузнава и проучва. Осигурява се терена за тези военни действия, които той извършва в посока Константинопол", обясни Кънев.

Самият оловен амулет също е уникален и няма еквивалент до момента. Вярвало се, че пази от зли сили и болести,  подобно на съвременните муски. Откриваните до момента обаче са коренно различни.

"Ние имаме от X век подобни амулети. Те са навити на руло от тънки оловни листове. Тук имаме също апотропеен, но той е на пластина, който когато е написан, ние винаги сме се чудили как до милиметър толкова добре е изписано всичко", не крие изненадата си археологът.

Откритият оловен кирилски надпис е и един от най-ранните, които са откривани от археолозите. Върху малката пластина са изписани общи 13 реда с канонично значение.

Учените продължават работата с оловния амулет. В Националния исторически музей обаче е изложено друго уникално откритие от крепостта Балъкдере край ивайловградското село Хухла – патера или тиган, който също е изключително рядък.

Вижте повече в репортажа.


6
8 rate up comment rate down comment 0
Индиана Джоунс
преди 11 месеца
Нещо не вдянах, кое в това "откритие" пренаписва историята? Единственият "гениален" извод е, че Цар Симеон не бил толкова емоционален, а по-прагматичен, отколкото са мислили писарушките на българските учебници. Ама на тях им е простено, щото лашкането в политическата конюнктура съвсем ги ошашави. Сигнализирай за неуместен коментар
5
7 rate up comment rate down comment 1
Георги
преди 11 месеца
Черноризец Храбър (цар Симеон) Старобългарска Азбука lX - X век. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 4
stanislav
преди 11 месеца
На три морета без боен флот? Тъповато ш'знаете :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 41
Киро и Ася
преди 11 месеца
Уйгурите (Б) е сложено за благозвучие, заедно с шатрите ли са сънували Константинопол. Сигнализирай за неуместен коментар
2
35 rate up comment rate down comment 8
Иван Андреев
преди 11 месеца
Правилно е според мен тези ценности да бъдат изложени там където са намерени, а техни копия да бъдат в националният исторически музей. Сигнализирай за неуместен коментар
1
88 rate up comment rate down comment 5
БойКО
преди 11 месеца
Не кирилски...български текст е по времето на Симеон... Сигнализирай за неуместен коментар