Росен Христов: Газ по интерконектора със Сърбия ще потече през октомври

Капацитетът е 1,8 млрд. кубични метра на година, но е предвидена допълнителна компресорна станция

18.03.2023 | 14:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов проверяват напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Сърбия. Началото на изграждането на интерконектора беше дадено на 1 февруари.

Проектът предвижда създаването на газопровод, който да установи свързаност между газопреносните мрежи на Сърбия и България. Трасето ще бъде с дължина около 170 км от Нови Искър до Ниш. На българска страна ще бъде изграден 62-километрово трасе.

"Значението е изключително голямо в няколко направления. На национално ниво това дава възможност да газифицираме няколко населени места по трасето. Тъй като интерконекторът е реверсивен, не дава допълнителна сигурност при доставките на газ - възможност при необходимост да купуваме газ от Централна Европа и да бъде доставен през Сърбия към България", заяви енергийният министър Росен Христов за Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че на международно ниво това извежда България на водеща позиция като незаобиколим енергиен партньор на Балканите и в Югоизточна и Централна Европа и това носи както директни приходи, така и политически ползи за страната.

"Изграждането на интерконектора върви напред от плана. Работи се едновременно на няколко площадки, съгласно графика. Интегрираният подход на управление, който е контрол и подкрепа, който приложихме и при интерконектора Гърция-България – там ни позволи да наваксаме изоставянето да го завършим навреме, тук ни позволява да вървим напред от графика", уточни Христов.

Той обясни, че се прилага общопризнатата международна практика и тя дава резултат, а в момента се движат в рамките на бюджета и съгласно предварително установените дати. Той е категоричен, че октомври месец от българска страна ще бъде завършен обектът.

"Капацитетът е 1,8 млрд. кубични метра на година. Тъй като очакваме голямо търсене от Централна Европа, сме предвидили възможността с допълнителна компресорна станция да увеличим капацитета на 3,2 млрд. В момента сме се договорили с на практика всички държави в Югоизточна и Централна Европа да направим мащабен анализ на пазара на газ. Започваме да работим по този анализ следващите седмици", посочи Христов.

По думите му се очаква до няколко месеца да знаем какъв газ до коя точка на региона трябва да бъде доставена, а това ще ни позволи да планираме по-нататъшните си инвестиции и развитие на инфраструктура както с този конектор, така и с другите точки от газопреносната мрежа на България и връзката с останалите държави.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR