Тъжна гледка: Село Бели бряг изчезва от картата на България заради разширен въгледобив

Жителите очакват всеки момент да бъдат изселени

17.03.2023 | 13:47 Редактор: Михаела Димитрова

Несигурност – пред това са изправени жителите на село Бели бряг, намиращо се само на няколко километра от най-големия въгледобивен комплекс "Марица-изток". Останали са само 40 души, които всеки момент очакват да бъдат изселени от домовете си заради разширения въгледобив.

Тоньо живее в Бели бряг, откакто се е родил. С години наблюдава как багерите напредват и изяждат по пътя си обработваеми земи. А сега и селото трябва да изчезне от картата на страната.

Тоньо вече е продал родния си дом на предприятието. "Аз съм продал къщата на мините. Две години бяхме в гратисен период, а миналата година през март изтече. Сега съм под наем, защото имотът вече е на "Марица-изток". Наемът е според оценката на къщата. Преди беше по-нисък, сега не е, плащам 206 лв.", обясни Тоньо Иванов.

Той ни разхожда из селото и признава, че животът тук е много труден, няма инфраструктура, няма откъде да си купят и хляб. Споделя, че моментът, в който е заключил катинара на дома си завинаги, не му дава покой.

"Много е трудно, защото тук си бях създал стопанство, гледахме крави, но така се случи, всичко продадох", жалва се мъжът.

В селото мирише на дим, но не от комините на къщите, а от ТЕЦ-овете. Местните се опасяват, че багерите приближават селото, защото добивът на въглища се е увеличил, заради повишения износ на въглища извън страната. 

"Напоследък добивът се премести насам, сутрин не се диша, все едно, че серен диоксид го изсипват отнякъде", коментира Янко.

Мъжът е от малкото хора, които отказват да продадат къщата си, защото не е доволен от цената, която дават оценителите от минодобивната компания. "Цената, която ми предлагат, не ми харесва по простата причина, че не е адекватна на това, което в момента мога да купя на пазара", споделя той.

И ако една част от къщите вече са рухнали, други са продадени и заключени, то има и такива, които вече са изравнени със земята. Жители обясняват, че има 50 съборени къщи, разрушени и извозени в мините.

Екип млади актьори и хора на изкуството си поставят за мисия да помогнат гласът на хората от Бели бряг да бъде чут. Те създават театралната постановка – "Земя на копнежи." Постановката ще се играе на 30 март и 19 април в театър "Сълза и смях".

"Историята е за едно измислено село с едни измислени хора, надяваме се, че публиката може да се припознае, идеята е в българската публика да разбере, че това нещо се случва в България, тази година ще бъде изселено село Бели бряг", разказа актрисата и драматург Димитра Канева.

В центъра на селото некролозите на автобусната спирка напомнят за миналото на Бели бряг, когато тук е кипял живот. Занапред хората продължават да гледат багерите, които все повече приближават Бели брег и се подготвят за най-тежкия момент – заличаването на селото. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.


12
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Не е само наше село и Трояново и Гледачево и други села са като Бели Бряг а този коментар който чета че не биле закрили тези рудници аз питам ако не са те къде ще работят хората ами то друго не остана в тая държава то няма предприятия няма къде да работят хората или да пишем нещо а дали е правилно или не няма значение за някои хора Сигнализирай за неуместен коментар
11
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 1 година
Много правилно като взеха пари мълчат или защото ще си изгуби кметското място и сега ревът то не може така да селото беше спокойно тихо и хубаво но дойде моментът да се напусне той си е продал домът не са му го взели на сила и сега му е тежко всички израснах ме там там са родителите ни близките ни там са гробовете на хората които обичаме Сигнализирай за неуместен коментар
10
1 rate up comment rate down comment 1
Елица
преди 1 година
Отидете и в с. Трояново. Сигнализирай за неуместен коментар
9
4 rate up comment rate down comment 1
Сийка Татова
преди 1 година
А когато ги обезпечиха и им платиха къщите и взеха парите тога не ревяха нали. Сигнализирай за неуместен коментар
8
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
А когато ги обезпечиха и им платиха къщите тогава не ревяха. Сигнализирай за неуместен коментар
7
0 rate up comment rate down comment 4
Още може
преди 1 година
Тъи не ги затвориха Тея умрели тецови целия регион истровиха ама българина е нипокис дават му едни смешни пари да го тровят и този доволен Сигнализирай за неуместен коментар
6
5 rate up comment rate down comment 2
Дядо драивър
преди 1 година
Имотите в това село са отчуждени и изплатени преди повече от 15 години.Но има недоволни,които водят дела до дупка за повече пари. Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 4
Тъп българин
преди 1 година
Нали уж имаме закони. Дръжки. Вземат ти имота за жълти стотинки, уж компенсация и умирай на пътя. Ако беше това село в САЩ, всички щяха да бъдат милионери. Закони, в услуга на мафията. Сопи трябват, сопи. Но ние сме си ***, умния турчин ни е нарекъл правилно. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 4
И
преди 1 година
3
14 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Колко ти платиха да напишеш тия глупости Сигнализирай за неуместен коментар