Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Очертава се държавно "спасяване" на ТЕЦ-2

Българските фирми не сключват дългосрочни договори, каза зам.-министър Еленко Божков

27.02.2023 | 15:37 Редактор: Таня Харизанова

ТЕЦ "Марица - Изток 2" ще има затруднения през следващите месеци и може да се наложи "помощ" или по-скоро намеса на държавата, за да се даде възможност на централата да продължи да работи. Това заяви в студиото на Money.bg зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

"Цената на електроенергията е ниска, а цената на емисиите е висока, т.е. тази централа, за да бъде сигурна в производството си, трябва сега да купува емисии дългосрочно, като разчита на това, че ще има постоянство или леко увеличение на цената на електроенергията. За съжаление, това е трудно да се прогнозира, докато тенденцията на увеличаване на цените на емисионните квоти е осезаема", посочи той.

По думите му сега ТЕЦ-2 трябва да сключва дългосрочни договори, но и това не изглежда лесно осъществимо: "Всички виждат, че цените на електроенергията са ниски и не желаят да рискуват с дългосрочни договори - цените през летните месеци може да паднат още (...) Българският бизнес купува преимуществено "Ден напред", българският бизнес отдавна не купува на дългосрочни договори".

Така има риск работещите в централата да останат без заплати, а и да не бъдат събрани средствата, нужни за плановите ремонти през лятото.

В същото време, положението с т.нар "американски централи" е стабилно именно защото са с дългосрочни договори, стана ясно от думите на зам.-министъра.

От началото на май за около 35 дни V блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е в планов ремонт, но Божков не очаква това да доведе до сътресения.

"И сега, и в бъдеще българската енергетика е немислима без ядрена енергетика", категоричен беше зам.-министърът. Той посочи, че в началото на 2024 г. ще започне сертифицирането на западно ядрено гориво и в средата на следващата година ще започне да се използва. Ще се търси и общо европейско решение по отношение на извозването и преработката на отработените ядрени касети.

Еленко Божков посочи, че амбицията на нашата страна е да използва двата реактора в "Белене" за изграждане на централа на площадката, но, "ако срещнем препятствия от различно естество" (включително от руска страна), те ще бъдат продадени "на добра цена" и ще се търсят други варианти. Планът е до 2035 г. в Белене да има два работещи нови 1000-мегаватови реактора, а като и още два в Козлодуй, но до 2048 г.

Целия разговор гледайте във видеото!