Камен Донев: Атмосферата в Народния театър е разрушителна, директорът да се маха

Александър Морфов сподели най-голямата си болка от случилото се в институцията

16.03.2023 | 19:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на уволнения режисьор Александър Морфов и с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Самият Морфов също се включи в шествието, за да благодари за подкрепата.

Актьори и творци от новосъздаденото "Движение за култура" проведоха първата си демонстрация пред Министерството на културата и президентството в подкрепа на дисциплинарно уволнения режисьор.

"Имаше нещо, което трябваше да се каже, а то е, че така повече не може да се живее. Аз наистина апелирам - хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Всичко, което се случва в Народния театър, е огледално на онова, което се случва в държавата", заяви Морфов по време на шествието.

Исканията са законодателни промени в културния сектор и уволнението на директора на Народния театър Васил Василев.

"Не мога да забравя и не мога да премълча думите, които са по медиите, които казва директорът Васил Василев, че в Народния театър не са важни личностите. То за какво тогава работим и за какво го има този театър - нали всичко това се прави за хората, за личностите, за талантливите хора", каза актьорът Христо Гърбов.

"Ние искаме да се направят промени в Закона за театъра, за сценичните изкуства, за несценичните изкуства. Такъв закон в момента няма", подчерта актьорът Валери Йорданов.

"Атмосферата е неблагоприятна, разрушителна. Трябва да си тръгне този човек оттам, защото е случаен човек, той не разбира, не е закърмен с театъра, няма отношение към, театъра", смята актьорът Камен Донев.

Други творци също разказаха за личното отношение на Васил Василев към тях. Бившата актриса в плевенския театър Надя Новоселска работи там по времето, когато Василев е бил директор. Разказва, че след като се връща от майчинство, повече от година не получава роля. Три години по-късно, когато законът вече позволява уволнение на служител след майчинство, Василев прави това.

"На следващия ден точно като се случи това, ме извика и ми каза, че има страхотно предложение за мен - да подпишем документ за напускането ми по взаимно съгласие, което аз не исках да направя. Той ме заплаши, че ако аз не подпиша този документ, ще видя сцена до края на живота си никога", разказа Надя Новоселска. 

А най-голямата болка за Морфов от случилото се в Народния театър е: "Това, че ме предадоха артистите на Народния театър, с изключение на двама души".

Актьорите внесоха декларацията с исканията си до президента, министър-председателя и министъра на културата.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR