Морфов зове: Да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват толкова години

Протестиращи в защита на актьора настояват за реформа в културния сектор и законови промени

16.03.2023 | 16:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Епизод пореден от скандала в Народния театър. Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на уволнения режисьор Александър Морфов с искане за оставката на директора на театъра Васил Василев. Новосформирането "Движение за култура" настоява за законодателни промени в сектора.

Демонстрацията тръгна от Министерството на културата, мина през президентството, а в Министерския съвет беше внесена декларация с исканията им. Самият Морфов също се включи в шествието, за да благодари за подкрепата.

"Така повече не може да се живее. Аз наистина апелирам - хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Всичко, което се случва в Народния театър, е огледално на онова, което се случва в държавата", заяви режисьорът по време на протестно шествие.

"Не мога да забравя и не мога да премълча думите, които са по медиите, които казва директорът Васил Василев, че в Народния театър не са важни личностите. То за какво тогава работим и за какво го има този театър - нали всичко това се прави за хората, за личностите, за талантливите хора", каза актьорът Христо Гърбов.

"Ние искаме да се направят промени в Закона за театъра, за сценичните изкуства, за несценичните изкуства. Такъв закон в момента няма", подчерта актьорът Валери Йорданов.

Снимка: БГНЕС