Актьори: След "просто Наско", получихме "просто Васко"

Проблеми има и с намалените билетите за деца и пенсионери в НТ, каза Валери Йорданов

13.03.2023 | 18:52 Редактор: Елеонора Танева

Проблемите в българската култура изпулват един по един. Казусът с Народния театър е само айсбергът, под който редица нередности започват да изплуват. Режисьори и актьори ще търсят правата си като за целта създадоха "Движение за култура".

Те настояват за адекватно законодателство за творческите институции. Дейците продължават да иска и оставката на директора на Народния театър Васил Василев. 

"Продължаваме да искаме оставката на Василев, но тази тапа, която Морфов отвори, показа бездна от проблеми не само в театъра, те са главно законодателни", проф. дфн Георги Каприев.

От движението обясниха, че целта им е деполитизацията на Министерството на културата, както и създаването нов Закон за сценичните изкуства и на нови регулационни механизми и правила за структурата на културните институти.

"Моят призив към всички е да вземат отношение, да се включат активно, когато му дойде времето, за решаване на съществени въпроси, свързани с театралното изкуство и не само театралното изкуство", допълни Камен Донев.

Актьори и режисьори настояват и за смяна на наредбата за конкурси на директорите на театрите.

"Когато един директор спечели конкурс, се оказва, че става като че ли едноличен собственик на театъра - все едно си го е купил. Няма никаква санкция, отговорност, той може да направи с един театър каквото си поиска", заяви Албена Колева.

"След като допуснахме, не реагирахме миналата година на прецедента "просто Наско", получихме "просто Васко", коментира актьорът Никола Додов.

Валери Йорданов посочи и конкретни проблеми от ръководството в театъра. Според него най-касовите представления се слагат в програмата само веднъж месечно, което  носи между 600 и 800 хил. лева загуби за държавата. Проблем има и при билетите, смята актьорът.

"Народният театър винаги е имал до 250 билета с намаление за ученици и пенсионери. Тези билети в момента ги няма, има 10 броя общо, които се раздават на близки", уточни Валери Йорданов.

На 16 март ще се проведе шествие. На демонстрацията ще бъдат представени и конкретните  искания за промени в закона. То ще започне от Министерството на културата, ще мине покрай президентството и ще стигне до МС.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)