Пътят на смъртта Пазарджик - Пловдив е направен по правилата, но изкушава джигитите

От полицията издирват очевидци на инцидента, погубил цяло семейство

13.03.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Продължава работата по изясняване на причините довели до катастрофата, при която загинаха 5 човека на пътя Пазарджик - Пловдив. От полицията издирват очевидци на инцидента. Днес обход на участъка направиха от Европейския център по транспортни политики, които не откриха нарушения при изпълнение на ремонтните дейности в участъка.

Високата скорост и неправилното изпреварване остават основните проблеми при движението по пътя Пазарджик - Пловдив. Те са и предполагаемата причина за катастрофата, при която загинаха 5-ма души.

На място загиват шофьорите на двата автомобила, както и двама от техните спътници. Трима са откарани в тежко състояние в болницата в Пазарджик.

"Най тежко беше състоянието на 66-годишната жена. Тя беше с множество травми, състоянието ѝ не беше съвместимо с живота. Малко след като беше приета, почина в Отделението по реанимация", сподели дежурният в Спешното отделение на МБАЛ - Пазарджик - д-р Димитър Бакалов.

Така цяло семейство се оказва сред загиналите в зверската катастрофа - майка, баща и син. Останалите пациенти са извън опасност.

"Под лекарско наблюдение са, в съзнание са и са контактни, и адекватни", коментира управителят на МБАЛ - Пазарджик - д-р Красимир Темнилов.

Днес обход на пътя, на който се случи зверската катастрофа, направиха експертите от Европейския център по транспортни политики. Те констатираха, че отсечката е достатъчно широка и предразполага към шофирането с повишена скорост. Маркировката също позволява и изпреварвания, които често са рисковани, но не и незаконни.

"Високата скорост на такъв тип пътища, при челен удар, повечето катастрофи, завършват с фатален изход, както и в случая за 5 човека", заяви експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

В центъра са получили и няколко сигнала за нередности при изпълнението на ремонтните дейности по натовареният участък. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче са категорични, че пътят отговаря на всички норми.

"Може би е трябвало да се измисли този натоварен път, дублиращо трасе на АМ "Тракия", да бъде разширен по някакъв начин, защото виждате, че самата широчина на платното за движение на двете ленти позволява водачите да се изпреварват, дори когато виждат, че насреща идва друг автомобил", допълни Русинова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.