Радев: Инфлацията е бич, който удря най-слабите и уязвимите

Там, където има справедливо образуване на цените и фокус върху интереса на човека, успехите са налице, коментира президентът

07.03.2023 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Инфлацията е бич, който удря най-слабите и уязвимите

Инфлацията е бич, който удря най-слабите и уязвимите. Трудно ще я овладеем с чисто административни мерки и то в пазарна икономика, която вече е навсякъде по света. Там, където има справедливо образуване на цените и фокус върху интереса на човека, успехите са налице. Това заяви президентът Румен Радев по време на заседанието на борда на Международния кооперативен алианс в София. 

"Ръстът на инфлацията в отделните държави е различен, но има механизми и ние можем да се преборим заедно. Ние в България гледаме с надежда към кооперативния модел, защото в трудните времена, когато не само бизнесът, поради калкулация на своите печалби, но и държавата се отдръпна от малките отдалечени населени места, именно кооперацията, продължи да се намира сред хората – най-уязвимите, най-слабите, най-трудноподвижните", каза още Румен Радев.

Президентът посочи, че кооперативното движение продължава да играе важна роля не само за продоволственото осигуряване и трудовата заетост, но и за здравната профилактика на онези социални групи, които се нуждаят от такива грижи. 

Снимка: Президентството