Автентични оръжия от Руско-турската война "гърмят" в музея в Дряново

"В боевете на Шипка, патроните са били хартиени и от влагата се скапват", разказа уредникът Апостол Матев

03.03.2023 | 13:59 Редактор: Петя Кръстева

Стотици храбри мъже от Дряново и Габрово се сражават като опълченци в най-кръвопролитните боеве на Шипка, Шейново и Стара Загора. И днес споменът за тях е жив, а изложба в Дряново представя оригинални оръжия от Руско-турската война.

Градът се включва с логистика и осигуряване на продоволствени продукти по време на войната. През зимата на 1877 – 1878 година градът е превърнат в полева болница, където се лекуват ранени и заболели от тиф войници. От градчето 150 смели мъже влизат в опълченските дружини. 

"От малкото градче се записват почти 150 мъже, голяма част са в 10-та опълченска дружина. Тези дряновски опълченци вземат участие в най-кръвопролитните боеве на Шипка, Шейново, Стара Загора. Част тях са оцелели и в нашата експозиция има лични вещи и медали, с които те са удостоени за военни заслуги", разказа екскурзоводът в Историческия музей в града Диана Димитрова.

По повод 145-та годишнина в Дряново може да се види изложба с огнестрелни дългоцевни и късоцевни, а също и хладни оръжия от времето на Руско-турската война от фондовете на музеите в Дряново и Габрово. 

"Опълченските дружини от първа до 6-та дружини са въоръжени с френските пушки "Шаспо". Самите оръжия са много неефективни, несполучливи и бързо се чупят. В боевете на Шипка патроните са били хартиени и от влагата се скапват. И тогава в употреба влиза дългият ятагановиден щик, който е използван през Балканските войни с тактиката "Атака на нож", коментира уредникът на музея Апостол Матев.

Експозицията представя и руско въоръжение - пушки "Бердана", системата "Кринка", револвер "Смит и Уесън", кавалерийски саби. Армията на Османската империя била въоръжена с модерни английски и американски огнестрелни оръжия. 

"Системата Хенри Мартини, с която е въоръжена турската редовна армия, е по-добра като балистика от "Бердана 2", но по същество са еквивалентни", допълни Матев.

Ценен експонат и реликва в музея е и казашка шашка, произведена през 1838 година, която принадлежала на опълченеца Досьо Стойнов. В изложбата са показани и български и руски медали за заслуги, с които са удостоени опълченците след войната. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.