Военният министър заговори за губене на въздушен суверенитет: Борел иска муниции, които нямаме

От МО отправяли запитвания към няколко страни, но съюзниците ни от НАТО не се отзовали

23.02.2023 | 12:48 Редактор: Елеонора Танева

Писмото от Жозеп Борел е бланкетно, не е персонално и в него се казва "който каквато възможност има да предостави съответните муниции на Украйна". В него имало и искане за покупка на 155 милиметрови муниции, които България няма. Това каза военният министър Димитър Стоянов. Той потвърди, че писмото е получено в Министерството на отбраната, но бе категоричен, че по отношение на мунициите и въоръжението, стриктно е изпълнено решението на Народното събрание. 

"Предоставянето на зенитно-ракетни комплекси на Украйна без замяна с други означава само едно – губене на въздушен суверенитет. При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да дадем нашите зенитно-ракетни комплекси е огромен минус и няма да можем да защитим българското небе", подчерта министърът.

"Вероятността за триъгълни сделки е много малка", посочи Стоянов. Военният министър обясни, че от МО отправяли запитвания към няколко страни, но съюзниците ни от НАТО не се отзовали.

"Войната навлиза в процес на изтощение", каза още Стоянов.

Той призова българските политици да не спекулират с темата за модернизацията на Българската армия.

"Модернизацията влезе като дъвка в предизборната кампания. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче. Нека видим какво бе направено за 12 г. при управлението на Борисов – един проект за F-16 и един за патрулните кораби, без въоръжение, в стил "лодки и платноходки", коментира военният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)