Оръжията за Украйна скараха властта, Радев разкритикува бившия парламент

Министърът на отбраната потвърди, че времето за преговори за ново западно оръжие, е изтекло

22.02.2023 | 19:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

Остра критика отправи президентът Румен Радев към някои от политическите сили в предишния парламент заради неприетата програма за модернизация на армията. Държавният глава допълни и че партиите виждат българските въоръжени сили като донор за Украйна. Коментарът дойде след анализ на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В абдикация от българската армия обвини държавният глава 48-ото Народно събрание. Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отправиха упреци към предишния парламент, след като представиха състоянието на българските въоръжени сили.

"Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна", посочи президентът.

"Надявах се, че в тази криза ще има по-голяма подкрепа по отношение на модернизацията на българската армия", заяви адмирал Ефтимов.

Радев посочи, че е несъстоятелна мантрата, че модернизацията на българската армия може да настъпи единствено чрез даването на старо съветско оръжие на воюваща Украйна.

"Това, което е било възможно изобщо да се предостави като замяна, този прозорец вече е затворен. Дори и да е било възможно, това количество е нищожно на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на българската армия", подчерта Радев.

Министърът на отбраната също потвърди, че времето за преговори в рамките на т. нар. триъгълни сделки, с които съюзниците ни да ни предоставят оръжие, е изтекло.

"Истината е, че и при триъгълните сделки реална модернизация не се постига. Постига се съвместимост, ние даваме въоръжение, което е със съветско производство, получаваме западно, което е на същите години", отбеляза Димитър Стоянов.

По повод изпратеното писмо от върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността за предоставянето на боеприпаси за Украйна, военният министър бе категоричен - все още не го е получил, но и България няма готовност да предостави военната помощ.

"Министерството на отбраната разполага със складови наличности, съгласно нашите нормативни документи. Ако ние си позволим да изведем количество, това означава да нарушим нормативните документи в България", каза Стоянов.

Като постижение за българските военни сили Стоянов и адмирал Ефтимов откроиха създаването на международна бойна група в отговор на войната в Украйна. Отбелязаха обаче, че е необходимо да се създаде и многонационален щаб у нас за командване на национални и съюзни формирования.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR