Ген. Събев: Модернизацията и превъоръжаването ни бяха фатално забавени

Според него страната ни може да предостави боеприпаси на Украйна

22.02.2023 | 09:31 Редактор: Михаела Димитрова
Ген. Събев: Модернизацията и превъоръжаването ни бяха фатално забавени

Няма да му е лесно на нашия президент на тази Букурещка деветка, ако трябва да дава информация за състоянието на отбранителните ни способности и това на армията. Модернизацията и превъоръжаването бяха фатално забавени, заяви първият български военен представител в НАТО генерал Съби Събев преди днес за Варшава да замине българският президент Румен Радев.

Според него България е пропуснала изключително добри възможности за обновяване на въоръжението си чрез предоставяне на българско съветско въоръжение на Украйна и получаване на заместващи способности. 

"Има държави от НАТО, които предоставиха въоръжение, което използват силите им. Ние под различни аргументи отказваме да направим това, поради което се представяме като несолидарен член на Алианса в усилията на ЕС и НАТО да осигури възможност на Украйна да се отбранява", коментира още ген. Събев пред БНР.

Той изрази надежда, че на срещата на Б-9 и България, и останалите източноевропейски страни ще получат ясните послания на САЩ. По думите му е крайно време и ние да се присъединим към тези усилия. "Солидарността в такива съюзи е основен принцип", подчерта той.

За посланието на върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел към европейските военни министри да предоставят спешно боеприпаси за Украйна, ген. Събев изказа мнение, че "България може да се отзове много добре."

"Ние имаме излишъци, които трябва да утилизираме, спокойно можем да ги предоставим на Украйна", каза още ген. Събев.

Той бе категоричен, че България няма да остане без охрана на въздушното си пространство.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Пропусна да каже, че замяната на старото оръжие с ново, както и боеприпасите се плащат от държавния бюджет, а иначе пари за българските граждани няма. Сигнализирай за неуместен коментар