Много шум за нищо: Помощта за Украйна е незначителна в сравнение с други войни

САЩ дават два пъти повече от целия ЕС

22.02.2023 | 12:13 Редактор: Тодор Петров
Много шум за нищо: Помощта за Украйна е незначителна в сравнение с други войни

Джо Байдън обяви по време на визитата си в Киев, че САЩ ще подкрепят Украйна с още оръжия на стойност от 500 милиона долара. Конкретно става дума за артилерийски муниции, гаубици и противотанкови ракети "Джавелин". Тези обещани нови доставки са взети предвид в изчисленията на Института за световна икономика в германския град Кил, който е анализирал финансовата стойност на помощта за Украйна.

"Американците са тези, които дават тон по отношение на скоростта, с която се отпускат помощи за Украйна. Колебливостта на европейците в първата година от войната в Украйна беше изненадващ феномен, особено като се знае, че финансовите ресурси могат бързо да се мобилизират", казва икономистът Кристоф Требеш. 

Той говори на първо време за плащанията на държавите от ЕС в подкрепа на украинския бюджет, който се срина с близо 40 на сто в хода на войната. Икономистите от института в Кил изчисляват пряката финансова помощ и хуманитарното подпомагане с помощта на данни от публични източници, както и пазарната стойност на оръжията, доставени на Украйна.

С последните си обещания за допълнителна помощ от 37 милиарда евро през декември, САЩ вече изпреварват по този показател ЕС и нейните държави членки, отбелязва Институтът за световна икономика в последния си анализ. Помощта от ЕС се изчислява на 54,9 млрд. евро.

Междувременно на Украйна е предоставена или обещана помощ в размер на 128 млрд. евро. САЩ дават два пъти повече от целия ЕС, следвани от Обединеното кралство и Германия.

За първи път изследователите от Института за световна икономика сравняват досегашните разходи в помощ на Украйна с разходи на Запада в други войни. Като дял на тези разходи от БВП Германия е похарчила "три пъти повече за защитата на Кувейт" по време на войната в Персийския залив през 1990-1991 година, предаде DW.

При това Германия не участваше пряко във военната операция "Пустинна буря", с която американската армия освободи нападнатата от Ирак държава. Правителството на САЩ похарчи тогава почти един процент от своя БВП – докато американските разходи за Украйна сега са по-малко от 0,4 процента от техния БВП.

Снимка: Bloomberg.com