Путин готов да тества ядрени оръжия: Западът е подготвял Украйна за голяма война

Инвазията в Украйна струва на световната икономика 1,5 трилиона евро

21.02.2023 | 18:58 Редактор: Искра Ангелова

Русия е готова да тества ядрени оръжия, ако Съединените щати го направят първи. Това заяви Владимир Путин в годишната си реч пред политическия и военен елит на страната.

Пред препълнената зала той заяви, че Русия спира участието си в Договора за стратегическите нападателни оръжия - "Нов старт". Речта му предшества тази на американския президент Джо Байдън във Варшава по повод първата годишнина от руската агресия срещу Украйна. На този фон - ООН посочи, че повече от 8000 цивилни са загинали, откакто Русия нахлу в Украйна преди година. А войната в Украйна струва на световната икономика 1,5 трилиона евро. Това твърди Германският икономически институт.

С бурни аплодисменти представителите на двете камари на парламента, правителството, военните и духовните общности посрещнаха президента Владимир Путин. Ръкопляскаха му и сочените за негови близки съюзници, но противници на войната. Той отново я нарече "специална военна операция", а целта ѝ - да защити руските исторически земи и да ликвидира заплахата от "неонацисткия режим в Киев".

"От 2014 година Донбас се бие и иска да живее независимо, хората там да говорят родния си език. Ние направихме всичко възможно, за да разрешим този проблем мирно. Обещанията на Запада да подпомогнат опитите за мир се оказаха измама. Ужасна лъжа", подчерта Путин.

И отново повтори - Русия е правила всичко възможно, за да реши проблема в Донбас с мирни средства, а Западът си е затварял очите за украинските репресии, и дори започнал да снабдява Украйна с оръжие: "Западът разпали войната, а Русия използва сила, за да я спре. Западът е подготвял Украйна за голяма война и сега признава това".

И беше категоричен - Русия не може да бъде победена на бойното поле. Последва благодарност към всички руски военни и с препълнената зала почете с минута мълчание загиналите. Путин предложи и огромен социален пакет за сражаващите се на фронта. Той благодари и на жителите на сепаратистките райони в страната. И заговори за война на икономическия фронт.

"Целта на Запада е да накара нашите хора да страдат, но руската икономика се доказа като много по-силна от това, което смятаха", категоричен бе той.

Икономическата част от речта му беше изпъстрена с щедри обещания за намаляване на данъците, освобождаване от такси и доплащане за наеми, а магистралите, свързващи Москва с Казан, с Монголия и Китай, щели да се разширяват. Именно в края на речта си държавният глава отвори вратата към темата за ядрените оръжия, като каза, че Русия спира участието си в Договора за стратегическите нападателни оръжия.

"В тази ситуация Министерството на отбраната на Русия и "Росатом" трябва да осигурят готовността за изпитание на руско ядрено оръжие. Разбира се, няма да го направим първи, но ако Съединените щати проведат изпитания, то и ние ще проведем. Никой не трябва да храни опасни илюзии, че глобалният стратегически паритет може да бъде разрушен", допълни руският държавен глава.

И посочи, че Москва има информация, че САЩ вече разработвали тестване на "отделни образци" ново ядрено оръжие. Последва незабавна реакция от НАТО.

"Путин започна тази имперска завоевателна война. Той е този, който продължава да ескалира военните действия. Все по-загрижени сме, че Китай може да планира да предостави оръжия за войната на Русия", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Дипломат номер едно на Европейския съюз Жозеп Борел отбеляза съвместно със Столтенберг и украинския външен министър, че прекратяването на ядрения договор от страна на Русия бележи края на европейската архитектура за контрол на въоръжаването след Студената война.

А по време на дългата реч на Путин, която той изнесе прав, имаше сериозен обстрел над Херсон. Коментарът на Киев за речта беше еднозначен - руският президент е изгубил връзка с реалността. Путин отложи няколко пъти годишното си обръщение, което по Конституция е задължително. Последно то трябваше да е през декември.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС