Путин: Западът започна войната в Украйна още през 2014 г. - в Донбас

Никой не разполага с толкова много бази, колкото Америка - цялата планета е осеяна с тях, заяви руският президент

21.02.2023 | 11:44 Редактор: Елеонора Танева

Руският президент Владимир Путин обвини Запада за ескалацията на украинския конфликт, след като съюзниците на Киев обещаха да изпратят ново въоръжение на Украйна. В традиционната си годишна реч пред политическия и военен елит на Русия той говори за състоянието на нацията, но отново повтори пропагандата си срещу Запада, докато информираше двете камари на парламента за напредъка на т.нар. специална военна операция.

Путин увери, че Русия не може да бъде победена на бойното поле. Речта му беше често прекъсвана от аплодисменти, а препълнената зала показа пълно единодушие на фона на слуховете за напрежение сред висшите ръководни кадри. Твърди се, че някои от най-близките съюзници на Путин се противопоставят на войната, но и те ръкопляскаха.

Обръщението му става точно три дни преди да се навърши година от руската инвазия, а днес ООН обяви и броя на цивилните жертви на войната - вече близо 8 хиляди.

"Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за неговата ескалация, за ръста на жертвите лежи на западните елити и на киевския режим, за когото украинският народ е чужд. Целта е да приключат веднъж завинаги с Русия, искат да направят конфликта глобален", заяви Путин.

Снимка: БГНЕС