България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Възможна е среща на Байдън с Путин, но на неутрална земя, войната ще се проточи

Според доц. д-р Искрен Иванов конфликтът ще приключи, където е започнал - в Крим

21.02.2023 | 09:31 Редактор: Ирена Бакърджиева

Американският президент Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев. Това се случи броени дни преди първата година от избухването на войната в Украйна.

"Много дълго време в общественото мнение и политическия елит се обсъждаше дали е разумно президентът лично да отиде в Украйна. Той отиде точно на 20 февруари, когато в Америка се празнува Presidents' Day, така че това посещение на Байдън наистина е символично", заяви експертът по международна сигурност и управление на кризи доц. д-р Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

"С него той искаше да покаже 3 неща – първо, че Западът застава зад Украйна и че Америка няма да промени политиката си в този конфликт, второ – това, че всякакви спекулации, свързани с намаляване на доставките на оръжия, са неправдоподобни. На трето място, със сигурност, когато двамата са си говорили, е станало въпрос защо Америка на този етап ще се въздържи от изпращане на самолети и че рискът от ядрена ескалация е действителен", добави доц. д-р Иванов.

Според него Джо Байдън е от онези политици, които в Америка се наричат "децата на Студената война" и си е направил изводи за това как трябва да се преговаря с Русия.

"Диалогът с Русия не означава да бъдат изпълнени исканията на Русия и да се падне на колене пред нея. Това означава да има отворени канали на комуникация между Вашингтон и Москва", каза доц. д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR и добави, че Русия по-скоро приема визитата на Байдън в Киев като предизвикателство. Той допусна, че е възможна среща на Байдън с Путин, но не и в Москва, а на неутрална земя.

"Това трябва да предаде самочувствие и на страните от Централна и Източна Европа, защото виждаме, че можем да разчитаме на НАТО и западните си партньори. Такова посещение е голям жест за Украйна. Байдън рискува сигурността си и това трябва да се отчете", категоричен е доц. д-р Иванов.

Неговата равносметка от войната е, че ситуацията е в задънена улица и още е много рано да се говори за победители и победени.

"Възелът на този конфликт е полуостров Крим – там започна всичко през 2014 г., там и ще приключи. Има 2 сценария – единият вариант е Украйна по някакъв начин да успее да си отвоюва Крим и това да принуди руснаците да преговарят, но такъв сценарий е крайно невероятен. По-вероятен е вторият – конфликтът да се проточи още дълго време, тъй като на този етап няма изгледи Русия да иска примирие", прогнозира доц. д-р Иванов.

Той е против доставянето на далекобойни оръжия на Украйна, тъй като това може да ескалира конфликта. Гостът очаква нова мобилизация, защото това е единственият вариант Русия да продължи да воюва, понеже няма нови технологии и взема дронове от Иран.

"Китай е неутрален в този конфликт и евентуална позиция би мигла сериозно да увеличи шансовете за разплитане на този конфликт", посочи доц. д-р Иванов.

Той коментира и мнението на Радев, че България не трябва да изпраща оръжия за Украйна: "Ако равновесието на силите в ЕС беше 50 на 50 "за" и "против" изпращането на оръжие, можехме да заемем такава позиция, но при положение че 90% от европейските ти партньори подкрепят изпращането на оръжия за Украйна, такава позиция ще ни маргинализира крайно в ЕС и НАТО".

Гледайте целия разговор във видеото.