САЩ: Уведомихме руснаците, че Байдън ще пътува до Киев, за да избегнем конфликт

Все още не могат да разкрият как американският президент е стигнал до украинската столица

20.02.2023 | 18:22 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ: Уведомихме руснаците, че Байдън ще пътува до Киев, за да избегнем конфликт

Съединените щати са предупредили Москва "часове" преди "рискованото" изненадващо пътуване на президента Джо Байдън до Киев, за да се избегне всякаква възможност за конфликт, заяви високопоставен съветник в Белия дом.

"Уведомихме руснаците, че президентът Байдън ще пътува до Киев. Направихме го няколко часа преди заминаването му с цел деконфликтиране", заяви пред репортери съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, който придружаваше президента по време на пътуването.

"Поради деликатния характер на тези комуникации няма да навлизам в това как те реагираха или какъв беше точният характер на нашето съобщение", продължи той.

Байдън напусна военновъздушната база "Андрюс" в ранните часове на неделя. Служителите на Белия дом обаче заявиха, че все още не могат да разкрият как Байдън е стигнал до украинската столица, информира БГНЕС.

Съливан заяви, че пътуването "е изисквало оперативни и логистични усилия в областта на сигурността от страна на професионалисти от цялото правителство на САЩ, за да се предприеме това, което по своята същност е било рисково начинание, и да се постигне управляемо ниво на риск".

"Разбира се, все още имаше и има риск в подобно начинание и президентът Байдън смяташе, че е важно да направи това пътуване", каза Съливан.

Снимка: БГНЕС