Прокуратурата отчете драстично увеличение на делата за каналджийство

Според Сийка Милева има спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност

22.02.2023 | 12:20 Редактор: Михаела Димитрова
Прокуратурата отчете драстично увеличение на делата за каналджийство

От 2019 г. до края на 2022 г. прокуратурата отчита драстично увеличение на делата, образувани за престъпления, свързани с каналджийството. Това каза на брифинг говорителят на ПРБ Сийка Милева.

По нейни думи през 2019 новообразуваните дела са били 670, а през 2022 г. техният брой става 2626. Същата тенденция се запазва и по отношение на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт. 

"Налице е и тревожна тенденция, че в същия отчетен период се наблюдава спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност, в частност разкриване на организирани престъпни групи. Този спад, според нас, се дължи на закриването на Специализираната прокуратура", коментира още Милева, цитирана от "Фокус". 

"Разкриване на престъпления е от компетентността на МВР и на службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпления, следва да уведомят прокуратурата. Очакваме компетентните институции да предприемат действия по разкриване на групи, занимаващи се с калайджийство", заяви още говорителят на прокуратура.

По нейни думи обвиняемият за случая "Локорско“ Валентин Христов е заявил своето съгласие да бъде предаден на българските власти. Той бе заловен в Гърция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR