Прокуратурата иска делото срещу полицая, прегазил 7-годишната Моника, да бъде върнато

"Идеята е ВКС да си упражни правомощията и да се получи справедливо наказание", коментира адвокат Димитър Марковски

15.02.2023 | 13:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протест пред съдебната палата в София. Близки на 7-годишната Моника, загинала в катастрофата, предизвикана от бивш служител на ГДБОП, поискаха справедливост. А прокуратурата настоя Върховният касационен съд да върне делото за ново разглеждане.

Близки и роднини на прегазената 7-годишна Моника миналото лято се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Момиченцето беше блъснато на пешеходна пътека в село Братаница от бившия служител на сектор "Борба с организираната престъпност" Владимир Панайотов след шофиране с превишена скорост. На първа инстанция Панайотов беше осъден на 4,8 г. затвор, но Пловдивският апелативен съд измени наказанието на 3 години условна присъда. 

"Днес е делото на дъщеря ми Моника от село Братаница, която е блъсната от полицай Владимир Панайотов от град Пазарджик. В деня, когато той я е блъснал, не спазил закона. Дъщеря ми на 7 години спазила закона. Преминала през пешеходната пътека, спрели автомобилите, за да може да пресече, обаче той минал всичките автомобили, блъска дъщеря ми, изхвърля я на 30 метра и в Пловдивския апелативен съд му дават условна присъда, която е от 3 години и 4 години изпитателен срок. Нас въобще не ни устройва тази присъда, защото е смешна", каза майката на Моника Блага Калоферова

Бащата на Моника, Марин Калоферов, добави, че всеки, който е извършил престъпление, независимо какъв е, трябва да си понесе наказанието и очаква съдът да си свърши работата. "Съдът ще си свърши работата и хората ще видят, че нещата потръгват в тази държава, а не да ни убиват по пътищата. Не да излизаме с плакати и да молим за справедливост", каза той.

На делото бяха изслушани защитите на двете страни.

"Познавам много добре практиката на Пловдивския апелативен съд и това решение е действително изненадващо. Да се стигне до такова снизхождение, но в края на краищата такава е била преценката на тези магистрати. Идеята е Върховният касационен съд да си упражни правомощията и да се получи справедливо наказание", коментира адвокатът на родителите на Моника - Димитър Марковски.

Защитата на обвиняемия Владимир Панайотов поиска условната присъда да бъде потвърдена. В рамките на месец Върховният касационен съд трябва  да се произнесе дали ще върне за ново разглеждане делото в апелативния съд в Пловдив.

Вижте повече в репортажа.