Прокуратурата за Локорско: Каналджиите са били 6, превозвали мигранти 2 пъти месечно

Борислав Сарафов съобщи, че са проведени десетки разпити

18.02.2023 | 17:01 Редактор: Михаела Димитрова

Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи, отново влязохме в световните новини. Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от определени решения, които някои наричат съдебна реформа. Това каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Националната следствена служба (НСлС), свързан с тежкия инцидент с мигранти край с. Локорско.

"Всичко, което виждаме, организираните групи за трансфер на хора, за трафик, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, говоря за институциите. Виждам сериозните усилия на министър Демерджиев за съвместна работа и за възстановяване на престижа на МВР, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат – на българските граждани. Прокуратурата се опитва да защити българските граждани", добави Гешев.

Заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов съобщи, че са направени десетки разпити, над 20 претърсвания на адреси, назначени са експертизи, като някои от тях вече са готови.

Той подчерта, че са работили не само по смъртта на загиналите, но и по цялата престъпна дейност на тази група, занимаваща се с каналджийство. По думите му мигрантите отиват основно в Германия, Франция. А самата група се състои от 6 човека, а  тайниците ги изготвят сами и ги превозват.

В хода на разследването е установено, че групата не работи от скоро, а това е пореден превоз.  Те са признали, че са извършвали подобни превози два пъти месечно. Заместник-главният прокурор обясни, че шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е намерено впоследствие и превозното средство с мигрантите, и са видели, че има мъртви и пострадали хора, избягали са по родните си места, конкретно в Каблешково. От заключението на аутопсиите става ясно, че пострадалите са починали в резултат на задушаване.

Директорът на ГДНП Атанас Илков обяви, че за четирима от задържаните може да каже, че има безспорни доказателства, предаде БГНЕС.

"По-важното е, че изключително бързата реакция на всички служители на МВР доведе до много бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. извършителите бяха установени и задържани, благодарение на високия професионализъм на колегите", каза още той.

Снимка: Прокуратура на Република България - Пресцентър