Гешев: Реформа е разрешаването на реални проблеми

Принципът на законосъобразност не може да се заменя с принципа на целесъобразност, каза главният прокурор

13.02.2023 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Гешев: Реформа е разрешаването на реални проблеми

"Реформа е разрешаването на реални проблеми", така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос на победител в конкурса "Прокурор за един ден" как си представя съдебната реформа. 

"Принципът на законосъобразност не може да се заменя с принципа на целесъобразност, защото това е много опасно за гражданското общество и правата на гражданите", подчерта Гешев.

Победителите в тазгодишния конкурс - Дочка Атанасова и Юри Стоянов от Ямбол, Жасмина Цветанова от Видин, Яна Маринова от София, Аксения Ракова от Шумен и Красимира Михайлова от Пазарджик, посетиха Съдебната палата в София.

Иван Гешев приветства учениците за ентусиазма им да участват в конкурса и ги призова в днешното време на дезинформация и фалшиви новини да не се ограничават в търсенето на истината и на различните гледни точки, съобщиха от ПРБ.

"Силно се надявам някои от вас да поемат по нашия път, професията ни е много интересна, защото нито един ден не си прилича с другия", обърна се към учениците заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той подробно разказа в какво се състои професията на следователя, нейната динамика и предизвикателства.