Прокуратурата до ДБ: Гешев беше в отпуск, не сме го финансирали за САЩ

Посолството на САЩ и организаторите на мероприятието отрекоха да са канили главния прокурор

08.02.2023 | 16:21 Редактор: Петя Кръстева
Прокуратурата до ДБ: Гешев беше в отпуск, не сме го финансирали за САЩ

Прокуратурата изпрати писмо до Ивайло Мирчев от "Демократична България", подписано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, в което го уведомява, че главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск при пътуването за Националната молитвена закуска в САЩ. 

Още в качеството си на народен представител Мирчев отправи запитване до Върховната касационна прокуратура с четири въпроса: "По покана на кои конгресмени Гешев отива на събитието? Кой плаща таксата за участието му? С какви командировъчни пътува? Кой го придружава?".

"В периода от 30.01.2023 до 7.02.2023 г. включително Иван Стоименов Гешев - главен прокурор на Република България, е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещение в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България", се казва в писмото на заместник-главния прокурор. 

В позиция, изпратена до медиите, от ДБ твърдят, че "частното посещение е поводът да се отказва допълнителна информация, въпреки че пресцентърът на прокуратурата обилно информираше за срещите му в САЩ".

"Иновативен е този подход на прокуратурата да запознава обществото какво ще прави главният прокурор по време на почивката си", коментира Ивайло Мирчев, напомняйки, че прокуратурата тържествено обяви заминаването на Гешев за "молитвената закуска" и отразяването не срещите му в САЩ на сайта си. Той обаче подчертава, че остава без отговор въпросът дали с него е бил командирован друг служител на прокуратурата и дали и той е бил в отпуск. 

Посолството на САЩ и организаторите на мероприятието обаче отрекоха да са канили главния прокурор на България на молитвената закуска. Той я наблюдава от видеостена в друго помещение. Истинският повод за визитата му се оказа участие във форума "Как да противодействаме на руската агресия в Украйна и зловредното влияние на Китай в Европа". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


4
0 rate up comment rate down comment 0
Vick
преди 1 година
Какви са тези безумни обяснения за пред ДБ, те отговори не заслужават Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 1 година
ДБ не заслужават отговор изобщо Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Дани
преди 1 година
Абе кво им се обяснявате на тези, те винаги и за всичко мрънкат, няма как да им угодите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха
преди 1 година
И представители на политически партии,включително на ДБ, ходиха в САЩ по едно и също време. Божанков, след като получи просветление, си промени ориентацията. Главният прокурор и той иска да почерпи вдъхновение. Ходил е на молитвена закуска.Лошо няма, щом е в правата вяра. Сигнализирай за неуместен коментар