Христо Иванов: ДБ няма да направи компромис с ГЕРБ, БСП се доближава до "Възраждане"

Според политика партията на Борисов обслужва интересите на Алексей Петров за сметка на влизането ни в еврозоната

05.02.2023 | 15:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Христо Иванов: ДБ няма да направи компромис с ГЕРБ, БСП се доближава до

"Демократична България" не може да направи компромиси с целите си по отношение на диалога с ГЕРБ, заяви в интервю за "Неделя 150" на БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов. За причина посочи, че ГЕРБ за пореден път не могат да превърнат заявките си в действия и да покажат, че са евроатлантическа сила.

Иванов даде за пример отказа им да приемат предложена от служебното правителство и одобрена от Еврокомисията поправка в Застрахователния кодекс, с което се поставя под сериозен риск влизането на България в Еврозоната през 2024 г. По думите му, този бойкот на ГЕРБ в последните дни на парламента, в който се включиха още ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход", обслужва интересите на застрахователния бос Алексей Петров и проблемната му практиката в българското застраховане.

"Това за мен е шокиращ пример за това каква бездна може да се отвори между заявки и дела на база на тежки зависимости и ангажименти, които са поемали. Това е просто един пример как ГЕРБ много искат да се опишат като евроатлантическа формация, но когато стане дума за истинско движение в евроатлантическа посока, за това България не просто да заявява, че е в ЕС, а да влезе в сърцето му като стандарти, като правила, като качество на живот и на функциониране на институциите, изисква определени промени отвътре, които ГЕРБ не могат да направят. По същия начин стои въпросът с правосъдната реформа - твърдят че я искат, но на всеки етап правят всичко възможно да я провалят", каза той.

"Няколко пъти съм чувал Тома Биков да казва, че ние сме пропуснали историческия си шанс, след което започват да ни призовават за следващ и т.н. Тази динамика е разбираема, защото е ясно, че има един определен кръг тези, свързани с бъдещето на страната, по които движение напред без участието на ДБ не може да има. Ролята ни не е свързана с нашето количество, а по-скоро с факта, че ние представляваме едно генерационно усилие на българската демократична общност, която да гарантира посоката на развитие на страната и факта е, че то ще бъде напред и на запад", допълни той. И увери, че всеки разговор в следващия парламент ще бъде на база конкретни цели и действия.

Съпредседателят на ДБ смята че БСП все повече започва да се доближава до "Възраждане" като позиции, да се пакетира с нея в конкуренция с нея. Отчита това като проблем за българската политическа структура. Според Иванов нарастващата политическа фрагментация у нас трябва да обърне посоката си и тъкмо затова ДБ и "Продължаваме промяната" работят за съвместно явяване на изборите, за да не бъдат те петото поред издание без резултат.

"Смятам, че избирателите ни ще оценят факта, че ние можем да се сглобяваме и да ставаме по-големи, разбирайки се с други политически формации като "Продължаваме промяната". Нашата идентичност не е някаква хартиена украса, която носим на ревера си и която вятърът да духне и тя да изчезне, защото тя е трайна, генерационна, защото това сме ние самите", каза Иванов, като даде за пример електоралния прираст на ДБ по време на 47-ото Народно събрание, както и приетите мерки, предложени от формацията през 2022 г.. срещу Путиновата агресия в Украйна и ограничаването на руското влияние в България.

Христо Иванов отхвърли появилите са покрай напрежението с честването на Гоце Делчев настроения, че не е трябвало да вдигаме ветото над Северна Македония за начало на преговорите за еврочленство. Той напомни, че докато конституцията на Северна Македония не се промени, реални преговори на Скопие с Брюксел няма да има.

Според него България има повече възможности за влияние с подписаното споразумение, но Външното министерство трябва да започне да го прилага на много по-широка база, така че обществото там да разбере, че не може да иска да бъде член на ЕС при постоянна вражда с българския народ, което абсолютно противоречи и на самата идея за членство в ЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

3
1 rate up comment rate down comment 0
Йоанна
преди 3 месеца
Скоро не беше ли дружка и с Нинова, но май Иванов ги обикаля като пеперудка от цвят на цвят Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Смях
преди 3 месеца
*** най-моралните се изкарват тези :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Гената
преди 3 месеца
Тоя за няква висша инстанция се взе. Сигнализирай за неуместен коментар