Радев: Нека предварително да не обезличаваме машинното гласуване

Според президента решенията на ЦИК не трябва да се влияят от външни фактори

21.02.2023 | 13:55 Редактор: Михаела Димитрова

Продължава скандалът в Централната избирателна комисия, след решението на вота на 2 април да няма отделно броене на хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване. Предложението бе направено от представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов и подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС И БСП.

Президентът Румен Радев заяви, че решенията на ЦИК не трябва да се влияят от външни фактори, тъй като това е самостоятелна институция.

"Очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането му. Не трябва да се намесваме в работата на комисията. Очаквам да има повече прозрачност, а не обратното. Нека предварително да не обезличаваме машинното гласуване", каза Радев.

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов обяви в понеделник, че това решение е "абсурдно, опасно и цинично." Според него "всички грешки и измами няма да могат да бъдат регистрирани."

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обяви, че ще сезира Конституционния съд. От ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП за момента отказват коментар. От ЦИК също се въздържат от такъв.