Животът е мисия: Предизвикателството да си военен лекар

Повече от 400 ученици от над 10 столични училища се докоснаха до мисията на медиците от ВМА

20.02.2023 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Над 400 ученици от повоче от 10 столични училища имат възможността да се докоснат до мисията на военните лекари от ВМА. Специалността комбинира две професии.

Денислава е 11-и клас, скоро ѝ предстои кандидатстване. Споделя ни, че тренировките по фигурно пързаляне и последващите контузиите, които получава заради спорта, я мотивират да застане от другата страна като лекар и да помага.

"Да служиш на страната си, да си военен и лекар, е много хубаво, защото така помагаш и се чувстваш полезен", каза Денислава.

За други като Ева и Веселин мечтата за военен лекар скоро ще бъде факт. Те са курсанти от първия випуск за военни лекари в България и споделят, че освен отговорност има и дълг към родината.

"Най-голямото предизвикателство е, че винаги сме първи, защото винаги ние пробиваме пътя в тази специалност. На нас ни беше трудно, а на другите да бъде по-лесно, за да се справят още по-добре", каза Веселин.

"Сякаш лекар не беше достатъчно и трябваше да има и нещо отпред, затова и военен лекар, но това беше едно предизвикателство", сподели Ева.

Зад кариерата си всеки военен лекар има своята първа мисия, в която е готов да жертва живота си, за да спасява нечий чужд. Лейтенант д-р Диляра Маринова заминава за Мали заедно с колегите си, прекарват четири месеца там.

"Работата може да бъде интересна, но и много скучна, защото това са едни млади момчета, здрави и не боледуват, но от време на време има някоя екзотична болест, което за мен беше интересно предизвикателство", разказа лейтенант д-р Диляра Маринова.

Споделя, че дори и под пагон емоцията не може да бъде скрита.

"Моментът, в който не успях да въздържа тази емоция, която ме връхлетя като ураган в Африка, беше като  чух в чужда държава националния химн", отбеляза лейтенант д-р Маринова.

В униформа или извън нея мисията е една - да помагат. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
чичо фройдо
преди 1 година
Друго си е да те връхлети оргазъм в чужда държава, а? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
дедо доктор
преди 1 година
Обяснете на децата, че ако завършат медицина в масонското военноморско школо, ще получат квалификация "военен лекар", различна от квалификацията "лекар" в гражданските медицински ВУЗ-ове. С други думи, няма да могат да работят като цивилни лекари, а само като крепостни лекари в мърлявите поделения. Сигнализирай за неуместен коментар