Медиците от ВМА след 10 дни в Турция: Трагедия и надежда в очите, няма да забравим видяното

Екипът от четирима медици се завърна след непрестанна битка за живота на пострадалите

17.02.2023 | 13:36 Редактор: Вяра Димова

Първите медици, които отидоха да помагат на пострадалите от земетресението в Турция, се завърнаха на родна земя. Екипът от четирима души от ВМА в продължение на десет дни при тежки условия помага на засегнатите от труса.

Те реагират светкавично бързо и само за два часа успяват да се подготвят, за да тръгнат. В екипа има само една жена - старшина Мария Борисова от сектора за "Авиомедицинска евакуация". За нея това е поредната мисия, но една от най-тежките. Вижда едновременно мъка и надежда в очите на хората.

"Единствената мисъл и надежда ни беше да помогнем, дори на един човек. Мъка, трагедия, надежда в очите на хората, невероятно е чувството, чакат да видят какво се случва с близките. От всички части на Турция се бяха стекли близки, които стоят до руините на сградите, молят спасителите и се надяват да излезе жив техният близък", разказа старшина Борисова.

Като жена и майка Мария Борисова споделя, че видяното трудно се преживява. "За една жена е по-тежко, защото асоциира всичко със своето семейство и близки. Мъката, сълзите, болката, която хората изживяват, беше неописуема", сподели още Борисова.

Д-р Цветан Станимиров е хирург, който е бил на различни задгранични мисии, една от които в Афганистан. И макар да има сериозен опит, той признава, че развалините и големият брой загинали хора е гледка, която никога не се забравя.

"За съжаление, помощта, която ние оказахме, беше на живи хора извън разрушенията, пострадали, от самите разрушени сгради. Не успяхме да извадим живи хора. Видяхме един апокалипсис. Целият град е унищожен, цялата инфраструктура, болници, полиция, всичко беше унищожено. Едни тъгуват по загиналите си близки, в същото време други се занимават с мародерство абсолютно всичко се вижда", коментира майор Станимиров.

Първото впечатление обаче е хаос. "Кацайки на летището в Адана установихме, че службите не бяха подготвени. Първо не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи. В един момент нашият екип беше първият международен, който кацна там", уточни майор Станимиров.

При нужда ВМА е подготвена да изпрати още обучени екипи в помощ на пострадалите. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.