Доброволците ни в Турция: Имахме само микрофон и едно куче, нямаше кой да застане зад нас

"Цареше хаос, беше анархия, нямаше организация", коментира един от героите

17.02.2023 | 12:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
Доброволците ни в Турция: Имахме само микрофон и едно куче, нямаше кой да застане зад нас

"Техническата ни подготовка не беше достатъчно – имахме само микрофон и едно куче. Микрофонът ни даде колега, можехме да правим издирвателна акция, а не спасителна. Кучето ни намери 12 от 31 живи хора", разказа Георги Влайков, ръководител на първия екип доброволци по време на пресконференция.

"800 сгради бяха разрушени. Колкото и клипове да видите в интернет, нищо няма да ви подготви за миризмата там, първото нещо, с което се сблъскваш. Много хора бяха останали без дом, но не без надежда, искаха те да ни помагат, вместо ние на тях", разказа още спасителят.

Според Димитър Христов – ръководител на втория екип в Антакия и част от Пещерно спасяване, държавата ни не ги признава за спасители, затова са попаднали в бежански лагер: "Цареше хаос, беше анархия, нямаше организация. Искаха да ни настанят при бежанците. Нашата държава не ни признава, никой не ни признава, нямаше кой да застане зад нас и да каже – разчитайте на тях, те знаят какво правят".

"Отидохме много късно, турците не ни се довериха в началото. Без подкрепата на държавата няма как да стигнем, имаше много турци, които искат да помогнат, но те не са членове на организация и не искаха да ги вземат", разказа Христов.

Според друг от спасителите близките на загиналите са замеряли доброволци от Япония, защото тяхната религия изисква да погребат телата, за да отидат в Рая, пише "24 часа".

"270 дарения получихме. Най-малкото за 5 лв., най-голямото за 30 хил. лв. Общият размер е 83 773, 34 лв. Разходите ни са 22 хил. лв. Не мисля, че ще надхвърлят 30 000 които сме заложили", обясни председателят на Национална асоциация на доброволците Ясен Цветков. По думите му някои от доброволците са били в неплатен отпуск, други в платен. Два от мобилните оператори са махнали таксите за роуминг.

"Част от доброволците тръгнаха с оборудване от спортен магазин, това са аматьори, отидоха с базово оборудване, не са на нивото на другите. Смятам, че сме длъжни да подобрим нашата готовност, да се надяваме, че няма, но вероятно ще се наложи за следващи кризисни ситуации. Идеята на спасителите е да се обособи един модул от доброволци, които да разполагат с необходимото оборудване, които може да бъдат лицензирани за действие в международна среда. Това, което събрахме – да ги вложим в организирането на такъв модул, да закупим екипировка. Да имаме готовността да тръгнем веднага, да сме по-добре подготвени", обясни председателят.

Снимка: БГНЕС