Земетресенията засилиха интереса към професията парамедик, обучават ги във ВМА

Военните парамедици имат необходимите знания да помагат и на цивилни при бедствия

19.02.2023 | 13:53 Редактор: Петя Кръстева

Тежките земетресения в Турция и Сирия засилиха интереса към професията парамедик. Обучение се предлага във Военномедицинска академия (ВМА).

Чрез симулация на военен обстрел курсистите придобиват представа как да реагират в екстремни ситуации. 

Редник Кристиян Тотев е военнослужещ от съвместното командване на специалните сили. След опустошителните земетресения в Турция и Сирия решава, че иска да надгради знанията си и да премине обучение за оказване на спешна помощ.

"Редно е да вървим в крачка със западните армии, защото преди няколко години уменията ни бяха на малко по-ниско ниво от тяхните", коментира Тотев.

При необходимост военните парамедици имат необходимите знания да помагат и на цивилни при бедствия. 

"Очакваме военните парамедици да бъдат гръбнака или помощта за всички наши военнослужещи. За съжаление, страдаме от много голям дефицит и те биха били от една много голяма помощ не само на бойното поле, но и във военномедицинските лечебни заведения", коментира преподавателят на военните парамедици старши лейтенант д-р Женя КОйнова.

Иван Велков вече е квалифициран цивилен парамедик, който сега работи в симулационния център на ВМА за обучение на бъдещите парамедици. 

"От дълги години съм в сферата на здравеопазването, в сфера доста по-различна – профилактиката. Направих една драстична промяна, призвание е да помагаш", каза той. 

В началото на месец април във ВМА започва обучение и на втори випуск цивилни парамедици. Те ще придобият знания за транспортиране на пострадали и болни, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения. Изискванията към кандидатите могат да бъдат открити на сайта на Военномедицинска академия.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.