"Възраждане" обяви успех в борбата срещу еврото, Борисов и Василев сипят обвинения

От партията на Костадин Костадинов вече са събрали над 260 000 подписа

18.02.2023 | 21:47 Редактор: Петя Кръстева

Служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че България не отговаря на условията за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година. Политическите реакции не закъсняха. От ГЕРБ обвиниха "Продължаваме промяната" затова, че критериите не са постигнати, а бившият вицепремиер Асен Василев отправи критики към служебното правителство в недостатъчни усилия за постигането на целта. 

"Когато ние говорихме за еврото, всички бяха против. В деня, в който се взе политическо решение, влизането в еврозоната е на два такта", коментира лидерът на партията Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пък прехвърли вината на служебния кабинет. 

"Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения. Задължение на правителството е да изиска такъв. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната", категоричен бе той. 

Според БСП чрез новото отлагане на еврото затвърждава позицията им пред 48-ия парламент, че България трябва да изчака за изпълнението на този свой ангажимент. 

"Възраждане" пък си приписаха заслугата за отлагането на валутата.

"Подписката за референдум и това, че има голяма част от българското общество, която не иска да влиза в еврозоната, е попречила на една от двете основни цели на ЕК при присъединяване на държави", подчерта Деян Николов.

От партията съобщиха, че вече са събрали над 260 хил. подписа за провеждането на референдум против приемане на валутата.