Финансовият министър: България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.

Страната ни не е била изслушана за готовността ѝ за Еврозоната

17.02.2023 | 16:20 Редактор: Елеонора Танева

България няма да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова. 

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността ѝ, макар точката да е била в дневния ред. Причината - страната ни изостава с приемането на нужното законодателство, а също и не отговаря на критерия за инфлацията, обясни Велкова. 

А българският парламент не успя да приеме окончателно ключови текстове по пътя на еврото. Страната ни не отговаря и на критерия за инфлация, която е по-висока от изискванията по Маастрихт. Новата целева дата е 1 януари 2025 година година.

Излиза, че единственият критерий за приемане на еврото, в която държавата успя да се вмести, е този за бюджетния дефицит, който е 2,9% от БВП за 2022 г. Сред неприетите законопроекти е и този за дейността на Българската народна банка. Според критериите инфлацията пък не надхвърля с повече от 1,5% темпа ѝ в трите държави членки на ЕС с най-добри резултати. По данни на Евростат инфлацията у нас за 2022 г. е около два пъти по-висока от необходимото. 

"В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II", обясни министър Велкова.

Така е било договорено България да се стреми към новата дата - не по-късно от 1 януари 2025 г., но няма законова пречка присъединяването да не е от началото на годината, а от друга дата, добави министърът. Велкова посочи, че това може да стане и по Великден следващата година.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.