Икономист: Малка е вероятността за парламент, който да ни доближи до Еврозоната

Нямаме класическите механизми за антиифлационна политика, смята проф. Ганчо Ганчев

07.02.2023 | 10:10 Редактор: Вяра Димова
Икономист: Малка е вероятността за парламент, който да ни доближи до Еврозоната

Малко вероятно е след изборите в началото на април да се сформира парламент, който да успее да придвижи всички нужни закони за приемането на България в Рврозоната през 2024 г. Все още има теоретични шансове, но административно ще бъде много трудно. Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Имаме проблем и с един от Маастрихтските критерии - инфлацията, която е по-висока, отколкото в Европейския съюз, каза гостът и добави, че относно дефицита "ще се има предвид дефицита от миналата година, който бе в рамките на 2,9 на сто от БВП, така че е в рамките на критериите". 

"Що се отнася до инфлацията, България е във валутен борд и ние нямаме класическите механизми за антиифлационна политика. Това е една от причините инфлацията в България да е по-висока от тази в Еврозоната. Защото тя не е точно монетарна, а е свързана с производствените разходи", смята проф. Ганчев.

Откакто сме във валутен борд, имаме следната закономерност - в периоди, когато има висока инфлация, у нас тя е малко по-висока, отколкото в еврозоната, а когато има дефлация, тя е също под еврозоната, обясни Ганчев. "Нашата икономика генерира по-големи колебания на инфлационния процес и това е естествено, защото нямаме инструментите на монетарната политика, с които да изглаждаме това", посочи проф. Ганчев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС