Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каримански: Еврото е затворена страница, не се знае докога

"В последните две години имаше политическа безпътица, това трябва да спре", заяви той

17.02.2023 | 20:32 Редактор: Вяра Димова

Заради действията на 48-ото Народно събрание България няма да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

"След приключване на парламента и позора, който донесе, да не спази собственото си решение, еврото вече трябва да е затворена страница. Не се знае докога. Не само от действията на 48-ото НС, но и от начина, по който следващата изпълнителна власт ще бъде устойчива в спазването и изпълнението на бюджетите на 49-ото НС", заяви един от лидерите на коалиция "Заедно" Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му едно от нещата, които трябва да се разграничат, са маастрихтските критерии, които трябва да спазваме. "Те са ясно дефинирани. Трябва да знаем и че има конвергентни доклади на ЕЦБ, които могат да дават различни предписания. Водещи са четири условия, които имаме по маастрихтските критерии. Те трябва да бъдат спазени на първо място", настоя гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Каримански заяви, че една от причините за общия политически проект - коалиция "Заедно", е законът за защита на потребителите.

"Искаме час по-скоро да бъде променен законопроектът за потребителите. Можем само да разширим функциите. Можем да направим така, че цените да бъдат координирани между всички участници и да се спазват икономическите и инфлационните процеси в страната", обясни той и подчерта, че коалиция "Заедно" ще се бори за контрол.

Каримански изрази увереност, че ще влязат в 49-ото НС. "В последните две години имаше политическа безпътица. Това трябва да спре. Проектът е иницииран от г-жа Ива Митева и от мен. Искаме да привлече хора със съзнание", посочи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.