Арх. Шишков: 84 от 400 язовира са ремонтирани незаконно

По думи на министъра липсват необходимите строителни книжа и контрол

17.02.2023 | 14:21 Редактор: Михаела Димитрова

84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира язовир "Тополово 2“ в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева.

По думи на министър Шишков язовир "Тополово 2" е буквално унищожен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи. Той коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 - 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции.

Той подчерта, че при яз. "Тополово 2", освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията.

"Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление, не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа", каза арх. Шишков. Той увери, че аварията на яз. "Тополово 2" ще бъде отстранена законно, тъй като от юли 2022 има разрешение за строеж за отстраняване на аварията.

"Много пъти коментирах проблемите с незаконните ремонти на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, за да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, но хората, които ни вкараха в строителния капан, отказаха да подкрепят законите промени", посочи служебният министър, като допълни, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител.

"Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме", заяви арх. Шишков. 

Снимка: БГНЕС