Христо Грозев със забрана за наградите БАФТА: Как децата ми са риск за обществото?

Разследващият журналист е бил изненадан от мярката на британската полиция

17.02.2023 | 14:01 Редактор: Ирена Бакърджиева
Христо Грозев със забрана за наградите БАФТА: Как децата ми са риск за обществото?

Британската полиция е забранила на журналиста Христо Грозев и семейството му да присъстват на наградите БАФТА този уикенд. Това съобщи самият Грозев в Twitter. По думите му причината е, че цитирам "представлява риск за обществената сигурност".

Документалният филм "Навални", в който участва Христо Грозев, е номиниран за награда БАФТА в категорията документални ленти. В него се проследява разследването, което показва, руски агенти стоят зад опита да бъде отровен с новичок. А главното действащо лице в разследването е именно Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат".

"Моменти като този показват, че опасностите не произтичат само от диктатори-убийци, но и от това, че гласовете на журналистите се заглушават", написа още Грозев. "Разбирам необходимостта да се осигури безопасността на гражданите (макар че не разбирам как моят син или дъщеря ми тийнейджърка представляват риск за обществото)", написа журналистът в Twitter.

Той добави, че моменти като този показват увеличаващите се опасности за независимите журналисти по света. "Тези опасности не произтичат само от диктатори-убийци, но и от това, че гласовете на журналистите се заглушават - вместо да се усилват - от цивилизования свят, на който те се опитват да служат", написа още Грозев.

В отговор на неговата публикация депутатът Алиша Кърнс, която е и председател на Комисията по външна политика в британския парламент, написа единствено, че не Грозев е рискът за обществената сигурност.

Снимка: БГНЕС