У дома след 10 дни на борба в Турция: Трудно се преглъща мъката на хората

Близо 80 души бяха в южната ни съседка, за да помагат на пострадалите

16.02.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Българските пожарникари, които бяха на спасителна мисия в Турция, се прибраха у дома. Близо 80 души бяха в южната ни съседка, за да помагат на пострадалите от земетресението там. Днес те бяха посрещнати на граничен пункт "Капитан Андреево".

"Важното е, че нямаше инциденти с екипа, същевременно показаха, че могат да работят заедно с другите европейски модули. Те са истински професионалисти и на първо място хора", каза директорът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Над 80 огнеборци дни наред са спасявали пострадали в град Бесни. Работата им е била изключително тежка и заради минусовите температури и вторичните трусове.

"Болката, тъгата в очите на хората, липсващите хора, огромните разрушения... В момента, в който успеем да извадим човек, радостните моменти са страхотни. Сега на връщане по пътя ни настигаха коли и свиреха, пляскаха отвътре", сподели ръководителят на българския екип Калоян Дончев.

Екипът огнеборци е работил заедно с полските спасители. Изпод руините на сградите в Бесни са успели да извадят 3-ма души, измежду които и дете. Една от операциите продължила 22 часа.

"В една такава ситуация се събираш и даваш всичко възможно от себе си. Оставяш тези странични чувства и емоции настрани. Сега, когато се успокоим, се връщат", коментира зам.-ръководителят на екипа Петър Петров.

"Лесно се преглъщат руините, но трудно се преглъща мъката на хората", каза д-р Веселин Йолов от Медицински институт на МВР.

В Турция д-р Веселин Йолов от Медицинския институт на МВР се грижи както за пожарникарите, така и за оцелелите. Налагала му се да участва в
полева операция.

"Под руините, за да освободим пострадал, се наложи с колега, които е от Полша, да се ампутира горен крайник на пострадал, за да се изведе от ситуацията. Моята задача, като лекар, е да направя така, че тези момчета да се приберат живи и здрави при семействата си", категоричен е д-р Йолов.

Сега за нашите спасители предстои почивка, всеки от тях обаче е готов да потегли на мисия, за да спаси още човешки животи. Междувременно - през
пункт "Капитан Андреево" продължава да преминава хуманитарна помощ от цяла Европа.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.