Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Български спасител в Турция: От тук нататък намирането на живи хора граничи с чудо

Красен Георгиев и подчерта, че не би могъл да забрави гледките след земетресенията

14.02.2023 | 20:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

Разказ за смразяващата гледка след земетресенията в Турция от първо лице!

"Всеки ден става все по-спокойно, но умората си казва думата и още сме малко по-апатични", заяви ръководителят на българските спасителни екипи в Турция Красен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR" и подчерта, че не би могъл да забрави гледките от Турция.

"Нашата работа е малко по-специфична. Целта ни беше да използваме спасителни кучета, за да маркират определени места, където може да има живи хора. Работехме с предварително набрана информация къде има такива очаквания. Благодарение на нашите кучета бяха открити доказано 6 живи човека. Успяхме да се намесим навреме в няколко златни дни – период, в който хората имат голяма възможност да оцелеят и бяхме на точното място в точното време", уточни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него от тук нататък намирането на живи хора граничи с чудо. Георгиев отбеляза, че ситуацията, в която са попаднали, е била организиран хаос, но постоянно се е случвало да се вадят живи хора.

"Когато видиш, че такива дългогодишни усилия дават резултат, невъобразимо е усещането на удовлетворение. Доказа се, че всичко това, което правим, има огромен смисъл", категоричен е Георгиев.

Той разказа, че българските спасителни екипи са били приети изключително добре във всяка една насока, а местните хора са се грижили за всички.

"Първо бяхме назначени в Адана, където имаше знаеща се бройка паднали сгради. Самият град изглеждаше необитаем заради това, че всички спяха по улиците, в колите си. Отне сравнително малко време всичко да бъде обходено, проверено", посочи Георгиев.

Гостът потвърди, че за българските спасителни екипи е необходима работа с психолози, защото гледката е била незабравима.

Гледайте видеото с целия разговор.