Едни от последните оцелели: Беше тъмно, викахме за помощ, но никой не идваше

Спасителните правят и невъзможното, за да спасят човешки живот

16.02.2023 | 17:37 Редактор: Вяра Димова

На 11-ия ден от опустошителното земетресение в Турция - чудесата продължават да се случват. След прекарани повече от 240 часа под развалините спасители вадят още живи хора. Жертвите вече надхвърлиха 41 000. 

Поредно чудо – спасители извадиха 17-годишно момиче, прекарало 248 часа под отломките в Кахраманмараш.  

Когато надеждите на спасителите бавно започват да се изпаряват, а тежка техника разчиства отломките, екипите чуват шум и викове. Те идват от 17-годишната Алейна Йолмез. Веднага след спасяването ѝ момичето е откарано в болница. 

Изпод руините беше спасено и 11-годишно момче, прекарало 228 часа под руините. Малкият Мустафа е прекарал под развалините на сграда в град Антакия 228 часа. 

Спасителните екипи се опитват да направят и невъзможното, за да спасят човешки живот и когато го правят, не успяват да скрият емоциите си и плачат от радост. В болниците, където ги настаняват, бавно започват да се възстановяват, но споменът от преживяното не избледнява.

Жена и синът ѝ са били заклещени между бетонните отломки в продължение на 5 дни. "Дъщеря ми загина. Аз и синът ми останахме затрупани под отломките 5 дни. Беше тъмно. Много викахме за помощ. Искахме вода, но никой не идваше", разказа жената.

Мъж, диабетик, е бил под развалините само с бутилка вода и килим, за да се топли. Викал е за помощ осем дни, преди спасителите да чуят някакъв шум.  "Видях дупка сред отломките. Като чух спасителите, пак започнах да викам. Когато един спасител протегна ръка към мен, аз го хванах", сподели той.

На някои места спасителните екипи губят надпреварата с времето и издирвателните операции постепенно започват да спират. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.