Десетки протестират пред Столичната община срещу сечта в Борисовата градина

Демонстрацията е подкрепена от "Спаси София"

09.02.2023 | 11:33 Редактор: Ирена Бакърджиева
Десетки протестират пред Столичната община срещу сечта в Борисовата градина

Десетки недоволни граждани се събраха тази сутрин на протест пред сградата на Столичната община заради сеч в Борисовата градина. Демонстрацията е подкрепена от "Спаси София".

Събралите се настояват паркът и Къпалнята "Мария Луиза" да бъдат спасени заради благото на софиянци. От "Спаси София" настояват за предприемане на незабавни мерки за връщане на публичния характер на Къпалнята и Летния театър, тяхното възстановяване и осигуряване на широк обществен достъп до тях, каза арх. Росица Николова.

Протестиращите внесоха в сградата на общината и списък с 9 основни искания, сред които всички обекти с обществена функция в Борисовата градина да бъдат публична собственост, забрана на ново строителство и създаване на нормативна база за управление на цялата територия на Парк "Борисова градина", съобщи БНР.

Темата е и в дневния ред на днешното заседание на Столичния общински съвет. Председателят Георги Георгиев е поискал обяснение от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков защо е издал разрешението за изсичане на дървета в Борисовата градина до къпалнята "Мария Луиза". Той е поканил и кмета на София Йорданка Фандъкова да даде информация за предприетите действия след сигнала за сечта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR